IDE

Kanë kaluar njëqind vjet nga revolucioni bolshevik i tetorit, dhe për këtë përvjetor po dalin libra, artikuj, dokumentarë, ndërkohë që paralajmërohen takime të rëndësishme studimore. Vepra e Leninit, lindja e Bashkimit Sovjetik, Stalini dhe stalinizmi, ngjitja e BRSS në statusin e fuqisë së madhe, fitorja mbi agresionin nazist, kulti i

Pse Kancelarja luan gjithçka në përplasjen me Presidentin e ri amerikan. Konfliktet e interesit, sidomos ato ekonomikë, midis Gjermanisë dhe Shteteve të Bashkuara. Çfarë fiton dhe çfarë humbet ajo Çfarë ka në mendje Angela Merkel? Çfarë do Gjermania? Vërtet ka ndër mend të prishet me Shtetet e Bashkuara? Të lexosh

Nga Loris Zanatta Pamjet e Adelaides, ato të skuadrës saudite të futbollit që injoron minutën e heshtjes në kujtim të viktimave të atentateve në Londër, kanë bërë xhiron e botës. Lajmi është shoqëruar me komente të ndryshme: mbi gjeopolitikën në Lindjen e Mesme, mbi doktrinën islamike, mbi paqartësinë e aleatëve

Rami Khouri* Kam ndjekur nga afër, madje duke lexuar dhjetëra analiza të autorëve arabë dhe jo-arabë, tensionet e reja të shkaktuara nga presioni që vendet e ndryshme janë duke ushtruar ndaj Katarit, me iniciativën e Arabisë Saudite. Ndër masat e vëna në veprim, janë ndërprerja e marrëdhënieve diplomatike dhe izolimin

Nga Bernard Guetta Kanali nuk është dukur asnjëherë kaq i gjerë. Të enjten, Theresa May nuk e mori mandatin popullor që kërkonte, mandat të cilin e mori të dielën Emmanuel Macron, i cili i shtoi fitores së tij presidenciale, premtimin e një shumice solide parlamentare. May është në krizë dhe

Ne duhet të kërkojmë të përpiqemi idealet që e bënë Amerikën të suksesshme Victor Davis Hanson Historia e kombeve është e karakterizuar kryesisht nga uniformiteti etnik dhe racor, jo nga diversiteti. Shumica e kufijve kombëtarë kanë reflektuar homogjenitetin gjuhësor, fetar dhe etnik. Deri në fund të shekullit të 20-të, diversiteti

Kur rendet perandorake shpërbëhen, shpesh pason dhuna. Gjenocidi armen shoqëroi rënien e fuqisë otomane. Antisemitizmi vrastar dhe nacionalizmi radikal pasuan rënien e Perandorisë Austro-Hungareze. Diçka e ngjashme ndodhi kur perandoria e vogël ballkanike e Jugosllavisë, e Josip Broz Titos, u shpërbë. Më shumë se një milion hindu dhe muslimanë humbën

“I vetmi burrë që kam njohur, ambicia e të cilit ishte që të bëhej atentator kamikaz ishte një i i burgosur pranë burgut britanik, ku punoja si mjek në vitet nëntëdhjetë dhe dymijë. Ishte një kriminel karriere me prirje shumë të shëmtuara, me baba arab dhe nënë angleze. Kishte arritur

“Në 14 maj, Pheniani kreu një test balistik duke lëshuar një raketë me rreze të gjatë, e cila fluturoi lart për një orë e gjysmë, përpara se të binte në ujërat mes Koresë së Veriut dhe Japonisë”. Nis kështu në revistën amerikane The New Yorker, një artikull i gazetares Hannah

Tani që amerikanët nuk janë më një faktor për t’u konsideruar, mund të pritet që operacionet brenda, kundër dhe përtej Ukrainës të përshpejtohen. Polonia dhe Rumania janë të parat në shënjestër. Më tej, vendet balltike. Pa amerikanët, të gjithë vendet e botës – duke filluar nga ata europianë – duhet

SHARE

Ide

Send this to a friend