HISTORI

Personazh shumë i diskutuar, në vitin 1927 Charles Lindbergh e lidhi emrin e tij me fluturimin e parë transatlantik, i vetëm. Një sipërmarrje (edhe) mediatike Kjo nuk është një përrallë amerikane. Charles Augustus Lindbergh, postieri i ngathët fluturues që përshkoi i pari Atlantikun në vetmi, është parodia e rosakut të

Amerika i jepte mirëseardhjen shkencëtarit që një herë e përgjithmonë kishte ndryshuar mënyrën tonë të perceptimit të hapësirës, kohës dhe universit. Dhe që prej pak vitesh – domethënë që kur kryevepra e tij, teoria e përgjithshme e relativitetit ishte demonstruar prej vëzhgimeve astronomikë të dy ekipeve të pavarur studiuesish britanikë

Në fillimet e nëntëqindës mbizotëronte besimi në të ardhmen, por tensionet e nëndheshëm prodhuan katastrofën GIUSEPPE GALASSO Europa e vitit 1914 u shndërrua shumë shpejt në legjendë, pasi më shumë se katër vite luftë kishin tronditur çdo aspekt të jetës së saj civile dhe morale. Po çfarë ishte ajo botë

Pothuajse krejtësisht i munguar në Testamentin e Vjetër, Zotëria i errësirës u afirmua vetëm me kristianizmin. Por ka paraardhës mesopotamikë, persë dhe grekë “Askush që nuk ka kuptuar të vërtetën mbi djallin dhe ëngjëjt e tij, apo që nuk e ka kuptuar se cili ishte ai përpara se të bëhej

“Tani dua t’ju them diçka që do t’ju befasojë. Hapi i parë në rikrijimin e familjes evropiane duhet të jetë një partneritet ndërmjet Francës dhe Gjermanisë.Vetëm në këtë mënyrë Franca mund të rifitojë lidershipin moral dhe kulturor të Evropës. Nuk mund të ketë ringjallje të Evropës pa një Francë me

Në shtator 1972, gjatë Olimpiadës së Mynihut, 11 atletë izraelitë u vranë nga grupi terrorist palestinez “Shtatori i Zi”. Bota u tmerrua, por në Izael, shumë shpejt dhimbja u shndërrua në zemërim dhe vendosmëri. Lideri i ashpër i opozitës, Menachem Begin tha: “Kundërpërgjigja nuk është më e mjaftueshme. Ne kërkojmë

Nëna e Mazarine, bijës sekrete, për më shumë se 30 vite ka frymëzuar zgjedhjet e Presidentit, mes poshtërimeve dhe denoncimeve ALINE ARLETTAZ Anne Pingeot është një prej figurave të mëdha enigmatike të Republikës së Pestë franceze. Për më shumë se 30 viteka qenë dashuria e fshehtë François Mitterrand, dhe me

“Fati i një njeriu shkruhet tek emri“, kishin thënë dikur romakët, por për të mbajtur fatin e Sulejmanit, u deshën në fakt dy emra: „Ligjvënësi“ për myslimanët, „I Madhërishmi“ për të krishterët. Rreptësia dhe ëmbëlsia, në fakt, bashkëjetonin në shpirtin e Sulejmanit, përjetësisht i dyfishtë, ashtu sikurse dhe perandoria e

Lufta irakene dhe telefoni GSM. Dhe ndërkohë që në Shqipëri e imagjinojnë Italinë si Kopshtin e Edenit, Venditti këndon një këngë profetike Umberto Broccoli* 1991-shi, vit i paradokseve. Në janar, lufta e parë irakene dhe telefonata e parë me sistemin Gsm. Në Itali, zilja e telefonit kish nisur të dëgjohej

Peter Eltsov Klaus Larres Në vitin 1979, shkrimtari rus Vasili Aksionov shkruajti një roman satirik, me titull “Ishulli i Krimesë”, në të cilin ai luante me një histori alternative të Krimesë në shekullin 20: Rajoni u bë neutral dhe ipavarur. Një prej pikëpyetjeve të mëdha politike që ngrinte romani ishte

SHARE

Historia