HISTORI

Thuhet shpesh se “dashuria e bën botën të vijë vërdallë”. Por në dallim nga disa aforizma, kjo është çuditërisht e saktë. Dashuria përshkon çdo aspekt të jetës sonë, nga filmat dhe librat, deri tek ekzistenca jonë. Dhe ajo nuk është një dukuri e kohëve të fundit. Shumë njerëz përgjatë historisë

Revista “Forbes”, harton çdo vit listën e sportistëve më të paguar të 12 muajve të fundit. Sipas revistës angleze, futbollisti argjentinas Lionel Mesi ishte sportisti më i paguar për vitin 2019, duke pasur nga pagat dhe fitimet nga reklamat 127 milionë dollarë të ardhura. Ai pasohej në këtë renditje me

Siç e dimë të gjithë Dita e Shën Valentinit, festohet në datën 14 shkurt në mbarë botën. Romantizmi nëpër filma, dhe marketingu nga kompanitë më të mëdha botërore, e kanë shndërruar këtë festë në një pjesë integrale të jetës sonë. Madje kremtimet nisin 1 javë para. Sot, Dita e Shën

LEV TROTSKIJ “NOVYJ MIR” 12 Mars 1917 Rrugët e Petrogradit filluan të flasin përsëri, të njëjtën gjuhë si në 1905. Si atëherë, në ditët e luftës Ruso-Japoneze, punëtorët duan bukë, paqe, liri. Ashtu si atëherë tramvajet janë ndalur dhe gazetat nuk dalin. Punëtorët zbrazin makinat e avullit, braktisin fabrikat dhe

Mathieu Aref Unë nuk do të bëj një shkrim të gjatë, por thjesht disa rreshta vetëm për të sqaruar dhe vënë gjërat në vendin e tyre të duhur, sepse pikëpamjet tona duken diametralisht të kundërta. Ovidi (-43 /+18) nuk ishte historian, por një poet dhe autor i një libri të

Nga Asif Siddiqi Rreth dy javë përpara se “Apollo 11” të nisej për misionin e tij në Hënë, astronauti i “Apollo 8” Frank Borman, ndodhej në Moskë në një vizitë kortezie në emër të NASA-s. Vizita ishte planifikuar prej muajsh, por koha nuk mund të ishte më e keqe sesa

Nga Diana Preston Nëse do të pyesni sot ekspertët e sigurisë globale mbi ato pjesë të botës që i mbajnë natën zgjuar, 3 të parat do të ishin ndoshta Ukraina dhe Krimea, Gadishulli Korean dhe Evropa Perëndimore pas Brexit. Rastësisht, problemet me të cilat po përballen që të treja këto

Neroni ishte një perandor romak, që jetoi gjatë shekullit I të Erës Sonë. Ai ishte perandori i pestë dhe i fundit i dinastisë Julio-Klaudiane, e cila u themelua nga August Oktaviani. Neroni vlerësohet zakonisht, si një nga perandorët më të këqij dhe më mizorë në historinë e Romës së Lashtë.

Nga Alexis C.Madrigal Historia si disiplinë, prodhohet nga arkivat. Arkiva nuk është bibliotekë, por diçka tjetër. Bibliotekat përhapin njohuri, që janë stivosur nëpër libra dhe botime të tjera. Arkivat ruhen në koleksione dokumentesh. Zakonisht, një arkiv përmban materiale nga njerëzit dhe institucionet pranë tij. Ndërsa bibliotekat janë bërë protagoniste në

Pse na u desh kaq shumë kohë, për të shpikur qytetërimin që kemi aktualisht? Homo sapiensimodern, evoluoi për herë të parë afro 250.000– 350.000 vjet më parë. Por hapat fillestarë drejt civilizimit – vleljes së të korrave, dhe më pas “zbutjes” dhe kultivimit të bimëve – nisi vetëm rreth 10.000

SHARE

Historia