Home»Covid19»OBSH nxjerr shifrat e frikshme: 80 milion foshnja mund të kenë humbur vaksinat rutinore si pasojë e pandemisë

OBSH nxjerr shifrat e frikshme: 80 milion foshnja mund të kenë humbur vaksinat rutinore si pasojë e pandemisë

Rreth 80 milion foshnje mund të kenë humbur vaksinat për sëmundje, përfshirë difterinë, fruthin dhe poliomielitin, si rezultat i ndërprerjes së shërbimeve shëndetësore të shkaktuara nga pandemia e koronavirusit, tha Organizata Botërore e Shëndetit.

Sipas të dhënave të mbledhura nga OBSH dhe partnerët e saj, sigurimi i vaksinave rutinë për foshnjat është penguar në të paktën 68 vende, duke shkaktuar ndërprerje të programeve të vaksinave që nuk shihen që nga fillimi i tyre në vitet 1970.

Më shumë se gjysma e 129 vendeve ku të dhënat ishin të disponueshme raportuan ndërprerje mesatarisht të rëndë, ose një pezullim total të shërbimeve të vaksinimit gjatë muajit mars-prill 2020, tha OBSH në një njoftim për shtyp tkëtë të premte.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, tha:

Vaksinimi është një nga mjetet më të fuqishme dhe themelore të parandalimit të sëmundjes në historinë e shëndetit publik. Disrregullimi i programeve të vaksinimit nga pandemia COVID-19 kërcënon të lësh dekada përpara përparimin kundër sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat si për shembull fruthi.

Paralajmërimi i OBSH-së vjen përpara një samiti global të vaksinave që do të pritet të mbahet në Londër në 4 qershor, ku donatorëve ndërkombëtarë do t’u kërkohet të zotohen për mbështetjen e Gavi, Aleanca të Vaksinave, një partneritet publik-privat që synon të rrisë rrotullimin e vaksinave në vendet e varfëra. Tedros shtoi:

Nga thellësia e zemrës sime, unë u bëj thirrje donatorëve që ta financojnë plotësisht aleancën. Këto vende, sidomos për këta fëmijë, kanë nevojë për vaksina, dhe ata kanë nevojë për Gavi.

Në prill, OBSH dhe partnerët e saj rekomanduan një ndalesë të përkohshme për fushatat e vaksinave kundër poliomielitit, pavarësisht se pranuan se masa do të çonte në ringjalljen e sëmundjes shumë infektive, të sjellë nga uji.

Shumë vende në Afrikë kanë raportuar shpërthime të poliomielitit këtë vit, të gjitha të shkaktuara nga një mutacion i rrallë në virusin që përmban vaksina./bota.al-The Guardian/

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *