Home»Covid19»Cila është risia më e fundit e testeve antitrup ndaj koronavirusit

Cila është risia më e fundit e testeve antitrup ndaj koronavirusit

Një test i ri për të përcaktuar nëse dikush është infektuar me koronavirus është lëshuar së fundmi në treg.

Sipas zbuluesit, gjigandit zviceran i Farnës Roche, testi  “ka një specifitet më të madh se 99.8% dhe ndjeshmëri 100%”, që tregon se antitrupat ndaj COVID-19 janë të pranishëm në mostrat e gjakut.

Testet e antitrupave – të cilat kontrollojnë gjakun për proteinat e prodhuara nga sistemi imunitar i trupit tonë për të luftuar infeksionet – janë identifikuar nga një numër vendesh si çelës për të trajtuar përhapjen e virusit dhe heqjen e bllokimit pasi ato mund të tregojnë se kush është ekspozuar ndaj sëmundjes edhe në rast se kanë qenë asimptomatike.

Pas testimit nga Shëndeti Publik anglez, u zbulua se testi Roche ishte shumë specifik dhe i saktë, dhe u bë testi i parë i antitrupave koronavirus i aprovuar në Mbretërinë e Bashkuar. Një test i dytë i aprovuar është nga Laboratorët Abbott.Të dy këta teste, kanë gjithashtu miratimin për përdorim nga Administrata e Ushqimit dhe e Barnave e SHBA.

Si funksionon?

Në dallim nga tamponat, të cilat tregojnë nëse një person ka koronavirus në momentin kur testohet, testet e antitrupave me bazë gjaku mund të tregojnë nëse dikush është infektuar apo jo në të kaluarën.

Testi Roche dhe të tjerët të ngjashëm, mbështeten në një makinë për të identifikuar praninë e antitrupave kundër virusit që shkakton COVID-19 – SARS-CoV-2 – në mostrat e gjakut. Ai identifikon antitrupat në të paktën 14 ditë pas infeksionit, si dhe është specifik për këtë lloj koronavirusi – kështu që nuk do të ngatërrohet nga antitrupat ndaj koronavirusëve të tjerë, siç është ftohja e zakonshme.

Testi gjithashtu, është i ndryshëm nga testet e gjakut të marra në gisht, të cilat gjithashtu janë bërë të disponueshme. Ende ka shpresë se teste të tilla mund të ndihmojnë në sigurimin e rezultateve të shpejta, por ka pasur disa shqetësime për saktësinë e tyre.

Çfarë nënkupton një rezultat pozitiv?

Përdorimi i gjerë i testeve të tilla do t’u tregojë qeverive numrin e popullsisë që ka pasur COVID-19, dhe të kuptojë më mirë mënyrën se si është përhapur.

Por Organizata Botërore e Shëndetit ka vendosur të përdorë rezultatet e testeve diagnostikuese për “pasaportat e imunitetit” që do t’u mundësonin individëve të udhëtojnë ose të kthehen në punë. Trupi është i shqetësuar për saktësinë e disa testeve në dispozicion dhe thekson se ka ende shumë pasiguri në lidhje me shkallën e mbrojtjes që jep infeksioni i kaluar.

Njerëzit të cilët supozojnë se janë imun ndaj një infeksioni të dytë sepse kanë marrë një rezultat pozitiv të testit, mund të përfundojnë duke injoruar këshillat e shëndetit publik, thotë ai.

Ekziston gjithashtu shqetësimi se pasaporta të tilla mund të çojnë në diskriminim, duke krijuar ndarje në shoqëri si për shembull, punëdhënësit që favorizojnë ata që mund të provojnë infeksionin e mëparshëm./World Economic Forum-bota.al/

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *