Shendeti

Truri: Ja ushqimet që i bëjnë mirë mendjes sonë

Nuk është vetëm trupi juaj që ka nevojë për lëndët e duhura ushqyese: ushqimi i mendjes është po aq i rëndësishëm. Për të zhvilluar vëmendjen, shpejtësinë e mendimit, kujtesën. Më poshtë është udhëzuesi i duhur: rezultatet do t’ju habisin. Për të funksionuar në potencialin e tij të plotë, trurit tonë i duhet një furnizim i vazhdueshëm me energji. Burimi më i mirë i energjisë përfaqësohet nga karbohidratet, të cilat i gjejmë kryesisht tek drithërat, por edhe në makaronat me grurë të fortë, orizin, bukën dhe patatet. Frutat dhe bishtajoret, si fasulet dhe bizelet, janë gjithashtu burime të shkëlqyera energjie. Aminoacidet e marra nga tretja e proteinave janë të domosdoshme për formimin e neurotransmetuesve, molekulave të vogla që sigurojnë funksionimin e duhur të qelizave të sistemit nervor, rregullojnë gjendjen shpirtërore, agresivitetin dhe kujtesën.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mos përjashtoni mishin, peshkun, vezët dhe djathin nga ushqimi. Më në fund një rol shumë të rëndësishëm luajnë acidet yndyrore, Omega-3 dhe Omega-6 të quajtura gjithashtu thelbësore, pasi trupi nuk është në gjendje t’i sintetizojë ato dhe duhet të futen me ushqimin. Këto yndyrna janë membrana qelizore e neuroneve (qelizat e trurit): truri është organi më i pasur në yndyrna, i dyti pas indeve dhjamore. Yndyrnat lejojnë trurin të mendojë! Shëndeti i trurit, përveç makronutrientëve, gjithashtu varet nga një furnizim i përshtatshëm me mikronutrientë (minerale dhe vitamina). Mikronutrientët ndonjëherë mund të jenë të mangët për shkak të metodave të ruajtjes së ushqimit, gatimit dhe përpunimit.

10 ushqimet më të mira për të zgjuar mendjen

Peshku yndyror i detit (skumbri, sardele, alice, salmon etj) – Shumë i pasur me acide yndyrore Omega 3, thelbësore për funksionimin e mirë të sistemit nervor. Kini kujdes, megjithatë, ta gatuani pak peshkun, në mënyrë që të mos ndryshoni Omega 3 dhe të rrezikoni që dëmtimi të jetë më shumë sesa dobia.

Arrat – Ato përmbajnë edhe Omega 3 dhe për këtë arsye janë një alternativë e mirë ndaj peshqve për vegjetarianët. Arrat gjithashtu kanë sasi domethënëse të vitaminës E, një lëndë tjetër ushqyese e trurit dhe gjithashtu antioksidant.

Brokoli – e pasur me vitaminë C, një tjetër antioksidant, i cili forcon enët e gjakut. Brokoli gjithashtu heq rrezikun e Alzheimerit dhe formave të tjera të demencias: një studim i grave 60-vjeçare tregoi se ato që hanin më shumë brokoli raportonin rezultate më të mira në testet e kujtesës dhe aftësinë për të folur.

Domatja – e pasur me vitaminë C, përmban likopen, një antioksidant i vlefshëm që truri të funksionojë siç duhet dhe për shëndetin e lëkurës dhe prostatës.

Curcuma – erëz orientale e së cilës nuk do të lodhemi kurrë së lavdëruari shumë cilësi. Përmban anti-inflamatorë gjithashtu të dobishme për trurin, lufton aterosklerozën dhe është vërtetuar se është një ndihmë efektive në parandalimin e sëmundjes së Alzheimerit.

Agrumet (portokalli, limoni) – Lëngëzues të gjakut dhe të pasur me vitaminën C.

Vezët – e verdha e tyre përmban kolinë, e domosdoshme për membranat qelizore dhe transmetimin e impulseve nervore. Kolina është gjithashtu thelbësore për zhvillimin e trurit të fetusit dhe foshnjës. E verdha e vezës është gjithashtu e pasur me vitaminë E.

Manaferrat – Falë flavonoideve, antioksidantëve të fuqishëm, ato janë të dobishme në ruajtjen e funksionit të trurit dhe përmirësimin e strukturës së enëve të gjakut.

Uji – Habit shumëkënd, por edhe një dehidrim i lehtë (prej disa orësh) mund të zvogëlojë kapacitetin e trurit. Ne pyesim veten se sa të moshuar diagnostikohen me deficite konjitive dhe që në të vërtetë thjesht pinë shumë pak ujë. Një litër në ditë është minimumi, dy janë më të mirë.

Çaji jeshil – Antioksidant i shkëlqyeshëm, pengon acetilkolinterazën, një enzimë që dëmton acetilkolinën, një neurotransmetues i lidhur me kujtesën. Mund të mjaftojnë dy gota në ditë. / bota.al

Leave a Reply

Back to top button