Home»Horizonti.al»Shkence»A është ligësia një sëmundje? ISIS-i dhe neuroshkenca e brutalitetit

A është ligësia një sëmundje? ISIS-i dhe neuroshkenca e brutalitetit

Screen Shot 2015-11-20 at 15.11.56

Është e vështirë të kuptohet se si nazistët, ISIS dhe grupe të tjera radikale mund t’i shndërrojnë njerëzit e zakonshëm në vrasës brutale. Por ndoshta e keqja është një sëmundje që ne mund ta kurojmë. Ky artikull është botuar për herë të parë, para sulmeve të fundit në Paris

Nga Laura Spinney

“New Scientist”

Pse një i rritur në dukje normal lagohet nga kolegji, dhe kthehet deri disa kohë më vonë me një videom duke kryer një ekzekutim gjakftohtë në emër të xhihadit? Ky është rebusi që ne jemi detyruar të përballemi, qëkur grupi që e quan veten Shteti Islamik, i shpalli luftë të pafeve. Por 70 vjet më parë, ne ishim duke u kërkuar diçka të ngjashme edhe rojeve në kampet naziste të përqendrimit – dhe fatkeqësisht, ka pasur shumë mendime të larmishme.

Çfarë e kthen një njeri të zakonshëm në një vrasës? Ideja se një qenie njerëzore e civilizuar mund të jetë në gjendje të kryejë akte barbare është aq e huaj, saqë ne shpesh fajësojmë instinktet tona kafshërore – zonat e vjetra e “primitive” të trurit tone, që mbizotërojnë dhe bëjnë lëmsh zonat e tjera më racionale…

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *