Histori

Në fushën e sëmundjeve infektive, pandemia është skenari më i keq. Kur një epidemi përhapet përtej kufijve të një vendi, sëmundja bëhet zyrtarisht pandemike, si COVID 19. Sëmundjet ngjitëse ekzistonin gjatë epokës së lashtë, por kalimi në jetën agrare 10,000 vjet më parë krijoi një hapësirë që i bëri  epidemitë

Në librin e tij të ri “Si të bëhesh një diktator”, historiani i Universitetit të Hong Kongut Frenk Dikoter, eksploron karrierën e 8 sundimtarëve të shekullit të kaluar, përfshirë Hitlerin, Stalinin, Maon dhe Musolinin. Libri juaj fokusohet mbi 8 figura shumë të njohura. A mund të na flisni pak për

A është filmi “1917”, i bazuar mbi një histori të vërtetë? Po edhe jo. Filmi dramatik me ngjarje nga Lufta e Parë Botërore, me skenar dhe regji të Sem Mendes, tregon historinë e dy ushtarëve të rinj britanikë të cilët urdhërohen nga komanda të kalojnë në “tokën e askujt” (hapësirën

Vetëm një perandor romak quhet “i Madh”, dhe ai është Kostandini. Pak burra kanë pasur një efekt kaq dramatik dhe të qëndrueshëm mbi fatin e një kontinenti të tërë. Kostandini u ngjit në pushtet, kur fati i Romës varej në fije të perit. Përpjekjet e paraardhësve të tij, e kishin

“Është Murtaja dhe tmerri që ajo shkakton, e cila ndan një popull nga tjetri”- shkroi Aleksandër Kingleik në kujtimet e tij të udhëtimit në vitin 1844 “Eothen”. Për Kingleik, kërcënimi nga epidemitë krijonte një barrierë frike midis Lindjes dhe Perëndimit. Sëmundjet infektive, kanë shfarosur popullatat e njerëzve që nga kohërat

Gjuhët kanë qenë gjithmonë “fibra” e njerëzimit. Guri i themelit të shoqërisë njerëzore, dhe forca që i hapi rrugën qytetërimit. Pa të, shoqëritë nuk mund të zhvilloheshin siç janë zhvilluar. Ndaj gjuhët janë “testament” mbi nevojën e madhe të species tonë për të ecur përpara. Sigurisht që ato janë një