SHKENCE

Truri vazhdon të na befasojë me kompleksitetin e tij madhështor. Studime të fundit, që kombinojnë neuroshkencën me matematikën, na tregojnë se truri ynë krijon struktura nervore me deri në 11 dimensione kur përpunon informacionin. Me “dimensione”, nënkuptohen hapësira abstrakte matematikore, jo fusha të tjera fizike. Megjithatë, studiuesit “gjetën një botë

Nga Kacey Deamer Çfarë e bën një gjeni? Ndoshta për atletët, një gjeni është një fitues medaljesh Olimpike. Në fushën e argëtimit, një gjeni mund të përkufizohet si një fitues i EGOT, pra dikush që ka fituar një çmim Emmy, Grammy, Oscar dhe Tony. Për Mensa, shoqata ekskluzive ndërkombëtare që

Nga goditjet e asteroidëve, tek ndryshimi i klimës dhe lufta bërthamore, njerëzimi përballet me gjithfarësoj rreziqesh ekzistenciale. Por nëse specia jonë do të zhdukej nesër, çfarë do të ndodhte realisht – dhe çfarë lloj planeti do të linim pas? Ne jemi duke jetuar agimin e një epoke të re në

Njeriu i Neandërtalit është specia më e afërt me njeriun. Ai u nda nga ne disa qindra mijëra vite më parë. Një studim mbi Homo Neanderthalensis  na lejon të kuptojmë evoluimin tonë, shkëmbimin e geneve që ndodhën mes dy specieve tona dhe për pasojat mbi shëndetin tonë që nga niveli

Në shkencë fjalët marrin përcaktim nga përdorime tepër të specializuara. Shpesh vihet re që ka fjalë jo të sakta, mashtruese, të keqinterpretuara, ambige, lehtësisht konfuze në psikologji, në gjenetikë në shkenca në përgjithësi. Keqinterpretimi ndodh në nivel akademik, në shkrime të zakonshme, nga studentët, nga instruktorët nga gazetarët. Kërkuesit e

Ora biologjike ose e njohur ndryshe si cikli circadian fitoi çmimin Nobel  në mjekësi për vitin 2017. Ky çmim iu dha kërkuesve të mekanizmit molekular. Të gjithë gjallesat shumëqelizore kanë një fiziologji të përputhshme me ciklin natyral të tokës, me orën diellore dhe me errësirën e zonës ku jetojnë. Duhet

Një studim i ri që ka ngritur mjaft polemika, na e sposton edhe më shumë kohën e ekzistencës së formave të para të jetës në Tokë, në kohën kur planeti ynë ishte 500 milionë vite. Në Labrador, në veri të Kanadasë, ndodhen disa nga shkëmbinjtë më të vjetër të Tokës

Falë një loje të pasqyrave dhe ligjit të pasqyrimit, sot e dimë se Hëna po largohet nga Toka në një shkallë prej gati 4 centimetra në vit. Në mënyrë që të matim distancën mes nesh dhe satelitit tonë, janë vendosur në Hënë disa panele bashkë-reflektuese gjatë misioneve Apollo 11, 14

Nils Bori është babai i mekanikës kuantike, ndërsa fitoi Çmimin Nobel në Fizikë në vitin 1922. Ai zhvilloi modelin e atomit, ku elektronet rrotullohen rreth bërthamës, dhe mund të kërcejnë në një nivel tjetër energjie ose në një orbitë tjetër, koncepte që janë ende sot të vlefshme. Bori fliste shpesh

Kur Albert Ajnshtajni ishte adoleshent, paa një ëndërr shumë të gjallë, e cila do të ndikonte gjatë rrjedhës së jetës së tij. Ajnshtajni e përshkruan kështu ëndrrën e tij (e përjetuar rreth viteve 1890-1895):”Isha duke rrëshqitur natën me slitë bashkë me miqtë e mi. Fillova të rrëshqas poshtë një kodre,

SHARE

Shkence

Send this to a friend