MAGAZINE

Picasso e pikturoi “Dhomën blu” në vitin 1901, gjatë periudhës së tij të veçantë, Periudha Blu. Në atë kohë, Picasso ishte tepër i varfër dhe në depresion. Duke përdorur pigmente blu, ai shprehu gjendjen e tij melankolike, por Dhoma Blue gjithmonë ka hipnotizuar historianët, për shkak të blusë së çuditshme

Në mes të viteve 1980, artisti amerikan Andrew Wyeth tronditi botën e artit me zbulimin e mbi 200 portreteve, që kishte krijuar nga e njëjta grua, gjatë një dekade. Këto piktura dhe vizatime u bënë të njohura si fotot e Helgës, por gjatë kohës që Wyeth i krijoi, ato ishin

Faik Konica, një prej mendjeve më brilante të historisë së Shqipërisë, “këshillon” nëpërmjet këtij artikulli të vitit 1901, plot mprehtësi dhe ironi therëse, një “botues” të ardhshëm të një gazetë në gjuhën shqipe. “Në folsh butë për Turqinë, je i paguar prej Sulltanit; në shkrofsh rreptë kundrë Turqisë, kërkon të

Në vitin 1592, piktori i famshëm Caravaggio mbërriti në Romë dhe filloi që jetojë atje, por ai shumë shpejt u sëmur keq, dhe u detyrua të qëndrojë në Santa Maria della Consolazione për gjashtë muaj. Atje, ai filloi të famshmin autoportret të tij, Bacchino malato (Bakusi i sëmurë). Lëkura e

Marcel Krueger CNN Makinat. Efiçenca. Pantallona të shkurtëra lëkure. Gjermania njihet përreth globit se shkëlqen në një sërë gjërash. Vetë gjermanët njihen si miqësorë dhe mikpritës, ndonëse shumëkush mendon se nuk kemi pothuaj fare sens humori. Vendi ynë lëvdohet gjithashtu me një mijëvjeçar histori që, për mirë a për keq,

Michelangelo jetoi deri në moshën e pazakontë, 89 vjeç. Ai dhe vdiq në vitin 1564, dhe shenjat tregojnë se pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme, ai luftoi me një sëmundje të zakonshme në të moshuarit e sotëm: osteoartritin. Në vitet para vdekjes së tij, Michelangelo ndaloi nënshkrimin e pikturave me emrin e

Midis viteve 1876 dhe 1880, Edgar Degasi punoi me një pikturë të njohur thjesht si “Portret i një gruaje”. Titulli është i përshtatshëm, sepse në të vërtetë nuk është gjë tjetër, vetëm se një grua e veshur me të zeza, por nën të, një tjetër portret shfaqet. Që në fillim

Rembrandti është i njohur për përdorimin e dritës, dhe ndërkohë që shumë artistë të tjerë të kohës e përdornin dritën në mënyrë të ngjashme, asnjë prej tyre nuk mundej të kapte bukurinë që hidhte në kanavacë Rembrandti. Me kalimin e viteve, teknikat e Rembrandt-it janë zbuluar në bazë të detajeve

Nga Libri i të Vdekurve në Egjiptin e lashtë, deri tek faqet delirante të Hitlerit. Nga protokollet e të urtëve të Sionit, tek Bibla e Satanait. Edhe sot e kësaj dite, këta tekste të mbushur me urrejtje dhe gjak, duket se kanë fuqi okulte. Prandaj edhe legjenda e tyre mbijeton

Përbuzja, që falsifikon për turp Botën e Re, Është pa kurrëfarë krimi, një emër bosh. Një hije për të zbavitur njerëzimin, Por kurrë nuk tremb të Urtin, apo atë që e ka mendjen top. Daniel Defo (1660-1731), është i mirënjohur nga ne sot për romanin e tij “Robinson Kruzo”, por

SHARE

Magazinë

Send this to a friend