KURIOZITETE

Vetëm disa ditë pasi një muzikant i dashur ka vdekur, keni dëgjuar për ikjen e papritur të një ylli kinemaje. Kush e ka radhën? Këto gjëra ndodhin gjithmonë në treshe – apo jo? Edhe pse një model i tillë mund ta bëjë universin të ndjehet më i parashikueshëm, në fakt

Fansat më të mëdhenj të Botës së Disneytkanë dijeni për suitën luksoze brenda kalasë së Hirushes, por a e dini se ka edhe një apartament sekret në majë të Kullës Eifel? Ndryshe nga kështjella, megjithatë, sipërmarrësi Gustave Eiffel e kishte ndërtuar këtë vend epik fshehjeje vetëm për vete – nuk

Kur jeni refuzuar, ideja e hakmarrjes së ëmbël mund të ketë në fakt një bazë në shkencë. Por a është kundërpërgjigja një zgjidhje afatgjatë? Hakmarrje e ëmbël Ju keni zgjedhur projektin e përsosur për panairin e klasës së gjashtë në lëndën e shkencës dhe i tregoni mikes suaj më të

Nuk janë zbuluar asnjëherë dokumenta që të dëshmojnë pa asnjë lloj dyshimi, ekzistencën e mbretit legjendar Artur. Një burim i shekullit IX, Historia Brittonum flet për një luftëtar (jo një mbret) me këtë emër, që sprapsi saksonët, të cilët donin të pushtonin Britanian. Ndoshta një kryetar me emrin Artur jetoi

Drama universale të tradhëtisë Nuk i k thënë ato fjalë. Shkrimtari latin Svetoni (70-126) thotë se duke vdekur, Cezari foli në gjuhën greke, që ishte gjuha e elitës romake, “Kai su teknon” (“Edhe ti bir”). Fraza (që më pas u përkthye në latinisht duke i shtuar fjalën Brut), pati megjithatë

Në origjinë të S-së me një apo dy vija, simbol i monedhës amerikane, ekzistojnë versione të ndryshme. Sipas disave, ishte presidenti amerikan Thomas Jefferson që futi këtë shenjë, duke u nisur nga monograma e inicialeve të tij (TSJ). Të tjerë thonë se buron nga mbivendosja e U dhe S (United

Gjëza e parë është realizuar në Angli në vitin 1767 nga kartografi John Spilsbury (1739-1769), i cili pati idenë gjeniale që të vendoste një planisferë mbi një tryezë druri, duke ndarë më pas me një sharrë hekuri shtetet dhe duke ndjekur kufijtë. Qëllimi ishte didaktik: kjo hartë duhej të shërbente

Vikingët ishin lundërtarë të shkëlqyer, që mbërritën deri në Rusi dhe Amerikën e Veriut, por teknikat e tyre të lundrimit nuk janë kuptuar gjithmonë. Një “gur dielli” misterioz i përmendur në një sagë islandeze të mesjetës, konsiderohej thjeshtë legjendë deri kur një kristal i errët u zbulua së fundmi mes

Kjo dilemë u ngrit që në shekullin 12 nga një mendimtar mysliman, dhe njerëzit vazhdojnë të debatojnë edhe sot Paradoksi i plotfuqishmërisë, i njohur edhe si paradoksi i gurit, ngre këë pyetje: A mundet një qenie e plotfuqishme të kufizojë fuqinë e vet? Sipas teizmit tradicional perëndimor, Zoti është i

Edhe nëse nuk keni dëgjuar ndonjëherë për efektin Dunning-Kruger, me siguri e keni parë në veprim: politikani i papërvojë që ka opinione të fortë mbi cështjet globale, një aktor apo këngëtar i famshëm në një kryqëzatë kundër shkencës, eksperti i vetëshpallur i ekonomisë që humbet para sa majtas djathtas. Efekti

SHARE

Kuriozitete