HORIZONTE

Mushkërinjtë tona kanë një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me botën e jashtme – ato marrin 20 mijë litra ajër në ditë. Një sistem shumë kompleks filtrimi dhe pastrimi i mbron mushkëritë nga shumë substanca të dëmshme. Struktura në formë qimesh në sistemin e frymëmarrjes kapin pisllëkun dhe mikro-organizmat dhe i dërgojnë në

Duhet një lloj personaliteti i veçantë për të debatuar rreth natyrës së objekteve që janë qindra triliona milje larg, të pamundura të shihen dhe të pamundura edhe për t’u përshkruar duke përdorur ligjet e fizikës. Dhe prapëseprapë, në botën e astrofizikës moderne, personalitete të tilla nuk janë të pakta. Tani

Trupat tanë kanë “supervizorë” të panumërt që vëzhgojnë në mënyrë konstante funksionet e trupit, për të vërejtur që pa “celur” ndonjë problem apo shqetësim. Ata funksionojnë duke përdorur mekanizma aktivë dhe shumë kompleksë. Por ata funksionojnë edhe në mënyrë pasive: një supervizor i tillë, të cilin edhe doktorët madhe e

Zbulime radikale mbi origjinën dhe evolucionin e jetës në tokë Nga Jonathon Keats Risia më e shkëlqyer në historinë e planetit tonë, ishte ndërkohë edhe më katastrofikja. Afro 2.4 miliardë vjet më parë, një mikrob evoluoi, duke prodhuar energji nga rrezet e diellit. Ai reaksion kimik shfrytëzoi dioksidin e karbonit,

Harroijini raketat. DARPA, Dega Kërkimore e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së, dëshiron të hedhë satelitë në orbitë nga bordi i një avioni. Projekti “Airborne Launch” duhet të kushtojë më pak sesa një million $ për lëshimin, rreth 500 herë më lirë sesa një anije kozmike. Një avion do të fluturojë

Duket si një shaka e keqe e fizikës: sa molekula uji duhen për ta ndryshuar acidin? Por çfarë ndodh kur bie në ujë, ky është një mister. Kur lidhjet e tij më në fund prishen, acidi duhet t’i japë një proton ujit. Për ta gjetur në mënyrë të saktë se

“Mos mendo për xhelatinën e gjelbër”. Përpiqeni shumë të largoni një mendim që ju rreh si cekan mbi kokë? Nuk jeni i vetëm. Rrjedha e ndërgjegjes sonë ndikohet lehtësisht nga influenca të jashtme. Mendimet tuaja të brendshme mundet që shpesh herë të duken të çuditshme dhe të izoluara, por ato

Dy austronautë të NASA-s kanë dal prej Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar, ndërsa kanë qëndruar jashtë për shtatë orë, për të instaluar pajisje ndihmëse për komunikim dhe navigim për anijet kozmike komerciale. Komandanti i Stacionit, Barry Wilmore dhe inxhineri i fluturimit, Terry Virts, kanë filluar qëndrimin jashtë rreth orës 8 të mëngjesit.

Nëse një teori e re rezulton të jetë e vërtetë, universi mund të mos ketë nisur me një “bang”. Në formulimin e ri, universi nuk ka qenë asnjëherë një njëjtësi, apo një pikë e materies pafundësisht e vogël. Në fakt universi mund të mos ketë fare fillim. “Teoria jonë sugjeron

Nga rreziku i Inteligjencës artificiale, tek alienët e përparuar, e deri tek qeniet njerëzore armiqësore, parashikimi që Hawking ofron për njerëzimin duket goxha i zymtë Stephen Hawking mund të jetë më i famshëm për punën e tij sa u përket vrimave të zeza në hapësirë, apo njëjtësive gravitacionale, por zëdhënësi

SHARE

Horizonte

Send this to a friend