HORIZONTE

Koha dhe vendi. Pasqyra e Tokës. Urdhërimi i qiellit. “E megjithatë lëviz”. Cështje graviteti. Botë të reja. Centrali elektrik i yjeve. Big Bang. Të zeza e të shndërritshme. Kërkim i jetës në botë të tjera Koha dhe vendi Agimi i solsticit veror që admirohet nga Stonehenge është kaq i mrekullueshëm

Kërkuesit e MIT që punojnë në projektin eterni.me (I perjetshmi.une) për të krijuar një “Un” virtual në gjendje të mbijetojë dhe të ndërveprojë në të ardhmen me miqtë tanë dhe pasardhësit. Por atëherë si do ta shprehim pikëllimin? Dhe çfarë fundi do të kenë faqet e Facebook, Linkedin, Google? Fantashkenca

Ne kujtesen tuaj, mund te keni ruajtur kujtime fotografike kur keni qene te vegjel, ndoshta nje moment te vogel, por perseri sado qe te perpiqeni nuk mund te mbani mend femijerine tuaj me detaje. Shkencetaret e kane zbuluar se pse. Sipas shkencetareve kur qeliza te reja krijohen ne trurin e

Si një pop star, është shfaqur në një seri të Simpsons dhe zëri i tij sintetik është përdorur në një këngë të Pink Floyd. Gjysmë shekulli pas diagnostikimit që nuk i jepte më shumë se dy vite jetë, shkencëtari Stephen Hawking drejton Departamentin e Kozmologjisë Teorike në Cambridge, ka patur

Lui Pastër arriti suksesin e tij të parë tek njerëzit në 1885 me vaksinimin e një fëmije 9-vjeçar, Joseph Meister, i cili u paraqit në laboratorin e tij në Ecole Normale në Rue d’Ulm, Paris. Fëmija vinte nga Alsace dhe kishte kafshime të shumta e të thella. Ai mori 13

Mund të jemi simulime në një kompjuter. Apo mund të jemi të rrethuar nga zombie. Por, nëse keni dyshime, ndoshta ekzistoni Jemi të sigurtë që ekzistojmë? Po t’i qëndrojmë bonsensit, po. Por, nëse i qëndrojmë rigorozisht logjikës, është më e vështirë ta pohosh. Kush na thotë që gjithçka që ndodh

Kush janë dhe përse janë bërë të famshëm matematicienë, muzikantë dhe skulptorë të jashtëzakonshëm… që megjithatë nuk kanë një jetë normale. Sepse ka persona me aftësi të jashtëzakonshme, kujtesë të pabesueshme, aftësi matematikore dhe artistike të paimagjinueshme për njerëzit e zakonshëm. Origjina e këtyre aftësive është një prej mistereve të

Aeroporti i linates, Milano, 7 tetor 2001. Në orën 8:10,  një avion i tipit Cessna dhe një avion i linjës MD80 u përplasën në pistë dhe shpërthyen. Në tragjedi humbën jetën 118 vetë. Në orën 7:43 – 27 minuta përpara tragjedisë – një polic i ri në moshë, në shërbim

Toka-universi, njeriu-kafshët, njeriu-makina, shkaku-pasoja… Edhe ndryshimet mes materialet dhe imateriales, subjektit dhe objektit, shumë shpejt mund të bien Historiani dhe filozofi Bruce Mazlich thotë se pas cdo zbulimi shkencor, dicka në mënyrën se si ne i shohim gjërat nis e ndryshon. Koperniku zëvendësoi bindjen e përhapur, se bota jonë kish

Në studio teknike për të kuptuar sekretet e mendjes që fle. E madje për të drejtuar ëndrrat “Do të donim të lexonim ëndrrat e njerëzve”, thotë Moran Cerf, neuroshkencëtar në Universitetin e Nju Jorkut dhe në Universitetin e Kalifornias. Cerf, bashkë me kolegët e tij, ka zhvilluar një teknikë që

SHARE

Horizonte

Send this to a friend