HORIZONTE

Quhet “Projekti Persefoni”, misioni për të cilin po punon Universiteti i Greenwichit, për të ndërtuar një anije kozmike që do të mbajë në jetë me mijëra persona Për të mbërritur atje ku askush nuk ka arritur ndonjëherë dhe për të shpëtuar specien njerëzore nga një planet, Toka, që po vdes.

Bëhet fjalë për një produkt kimik sintetik që simulon në tërësi efektet e një diete superkalorike që zgjatjetën e minjve. Një molekulë që aktivizon disa proteina të caktuara, dhe reagon mbi proceset metabolikë dhe inflamatorë. Me fjalë të thjeshta, jo vetëm që mundet të luftojë disa patologji të caktuara, por

Kanë ndricuar historinë me gjeninë dhe kurajën e tyre ARKIMEDI. Shpikësi par excellence “Më jepni një pikë mbështetjeje dhe unë do të ngre botën”, i tha dijetari Arkimed mbretit Geroni II i Sirakuzës. Mbreti e vuri menjëherë në provë dhe i dituri pranoi: pa në kantierin e portit anijen Syracosia,

Teoria e Lojës shpjegon vendim-marrjen ndëraktive, ku rezultati i çdo pjesëmarrësi apo “lojtari” varet nga veprimet e të gjithëve. Nëse je lojtar në një lojë të tillë, kur zgjedh rrugën tënde të veprimit, apo “strategjinë”, duhet të mbash parasysh zgjedhjet e të tjerëve. Por, kur mendon për zgjedhjet e tyre,

Ka qenë ndoshta ëndrra e shumëkujt, edhe atyre më pak të zotë me numrat në shkollë: të bëhesh krejt papritur talent i matematikës, pa asnjë sforcim. E pabesueshme, por një fat i tillë ika ardhur 31-vjecarit amerikan Jason Padgett, i cili pas një zënke në një pub, ku mori disa

Gjatë një samiti të ditëve të fundit në Uashington, kreu i NASA-s, Charles Bolden parashtroi planet e agjencisë për një mision me njerëz në drejtim të Marsit deri në vitin 2030, duke e quajtur “të domosdoshëm nëse raca njerëzore do që të mbijetojë”. Boldeni ka përshkruar një përpjekje të madhe

Toka do të zhduket. Pa kushtëzime, por me një siguri absolute: një asteroid do ta shkatërrojë tërësisht dhe kjo do të ndodhë javën tjetër, ndonëse dita ende nuk është sqaruar. Parashikimi apokaliptik ka ardhur nga Pat Robertson, një telepredikues i famshëm amerikan, i cili me shfaqjen e tij “Klubi 700”

Bethoven, Moxart, Pikaso, Van Gog: e vështirë shumë që t’i imagjinosh si metodikë dhe të rregullt. Sepse gjenialiteti “nuk është normal”. Gjenitë na pëlqejnë kështu: ekstravagantë, të pavëmendshëm, mbi rregullat. Ndoshta sepse normaliteti pak u përshtatet mendjeve të shkëlqyera. E megjithatë shkenca sot është në gjendje të përgënjeshtrojë stereotipet më

Sëmundje pa ilaçe. Dhe pikëpyetje pa përgjigje për neuronët, masat e errëta, funksionet… Ja përse organi kryesor është një rebus, që duhet zgjidhur Ishte viti 1949, kur John Cade zbuloi cilësitë qetësuese të litiumit. “Dhe ishte fillimi i një epoke të artë të psikofarmakologjisë”, thotë Drejtori i Institutit Kombëtar të

Ndërkohë që shkencëtarët projektojnë të ardhmen në laboratorë, televizioni i paraprin realitetit që do të jetojmë. “Star Trek” fliste për kohëra të papërcaktuara për cd, telefona satelitorë, kompjuterë që mbaheshin në duar. Sot, seritë televizive kanë klone, androidë, mikroçipe. Parashikime realistë për të ardhmen? Apo thjeshtë imaginatë? E ardhmja e

SHARE

Horizonte

Send this to a friend