HORIZONTE

SERIA: EKSPERIMENTE ME NJEREZ Uillie Trottie i kalon orët e fundit në pritje të ekzekutimit në Teksas. “Në fakt jam shumë i qetë”, thotë. “Vetëm ilacet më shqetësojnë. Ata po bëjnë eksperimente me ne”. Autoritetet e burgut refuzojnë të thonë se ku i kanë marrë ilacet, apo nëse këta janë

EKSPERIMENTE ME NJEREZ: Pse lobi i agrokimisë në Bruksel është sot një prej më të fuqishmëve Gjatë historisë së saj 130 vjecare, revista shkencore Nature nuk kishte tërhequr kurrë një artikull. Por kur mikrobiologu Ignacio Chapela vërtetoi se, pavarësisht protestave të prodhuesve dhe shkencëtarëve të GM, bimët e modifikuara gjenetikisiht

Mushkërinjtë tona kanë një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me botën e jashtme – ato marrin 20 mijë litra ajër në ditë. Një sistem shumë kompleks filtrimi dhe pastrimi i mbron mushkëritë nga shumë substanca të dëmshme. Struktura në formë qimesh në sistemin e frymëmarrjes kapin pisllëkun dhe mikro-organizmat dhe i dërgojnë në

Duhet një lloj personaliteti i veçantë për të debatuar rreth natyrës së objekteve që janë qindra triliona milje larg, të pamundura të shihen dhe të pamundura edhe për t’u përshkruar duke përdorur ligjet e fizikës. Dhe prapëseprapë, në botën e astrofizikës moderne, personalitete të tilla nuk janë të pakta. Tani

Trupat tanë kanë “supervizorë” të panumërt që vëzhgojnë në mënyrë konstante funksionet e trupit, për të vërejtur që pa “celur” ndonjë problem apo shqetësim. Ata funksionojnë duke përdorur mekanizma aktivë dhe shumë kompleksë. Por ata funksionojnë edhe në mënyrë pasive: një supervizor i tillë, të cilin edhe doktorët madhe e

Zbulime radikale mbi origjinën dhe evolucionin e jetës në tokë Nga Jonathon Keats Risia më e shkëlqyer në historinë e planetit tonë, ishte ndërkohë edhe më katastrofikja. Afro 2.4 miliardë vjet më parë, një mikrob evoluoi, duke prodhuar energji nga rrezet e diellit. Ai reaksion kimik shfrytëzoi dioksidin e karbonit,

Harroijini raketat. DARPA, Dega Kërkimore e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së, dëshiron të hedhë satelitë në orbitë nga bordi i një avioni. Projekti “Airborne Launch” duhet të kushtojë më pak sesa një million $ për lëshimin, rreth 500 herë më lirë sesa një anije kozmike. Një avion do të fluturojë

Duket si një shaka e keqe e fizikës: sa molekula uji duhen për ta ndryshuar acidin? Por çfarë ndodh kur bie në ujë, ky është një mister. Kur lidhjet e tij më në fund prishen, acidi duhet t’i japë një proton ujit. Për ta gjetur në mënyrë të saktë se

“Mos mendo për xhelatinën e gjelbër”. Përpiqeni shumë të largoni një mendim që ju rreh si cekan mbi kokë? Nuk jeni i vetëm. Rrjedha e ndërgjegjes sonë ndikohet lehtësisht nga influenca të jashtme. Mendimet tuaja të brendshme mundet që shpesh herë të duken të çuditshme dhe të izoluara, por ato

Dy austronautë të NASA-s kanë dal prej Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar, ndërsa kanë qëndruar jashtë për shtatë orë, për të instaluar pajisje ndihmëse për komunikim dhe navigim për anijet kozmike komerciale. Komandanti i Stacionit, Barry Wilmore dhe inxhineri i fluturimit, Terry Virts, kanë filluar qëndrimin jashtë rreth orës 8 të mëngjesit.

SHARE

Horizonte

Send this to a friend