HORIZONTE

Komentoni

Anneliese Marie Frank  lindi më 12 qershor ,1929, në Frankfurt am Main; vdiq në fillim të muajit mars të vitit 1945 në KZ Bergen-Belsen. Ishte një femër gjermane-hebreje, që ishte fshehur me familjen e saj në Amsterdam, në kohën nacionaliste, por që nuk arriti t’i shpëtonte vdekjes para mbarimit të luftës. Anne Frank u bë e njohur me ditarin e mbajtur

Tetë planetet e sistemit tonë diellor ndryshojnë shumë nga njëri-tjetri në shumë mënyra. Janë të përmasave të ndryshme, në distancë të ndryshme nga Dielli, disa janë të vegjël dhe shkëmborë të tjerët të mëdhenj dhe gazozë. Por të gjithë janë të rrumbullakët. Cila është arsyeja? Pse nuk ka forma të

Një video e regjistruar në mesnatë tregon se llava e dalë nga vullkani Kilauea po avancon mbi rrugët e Havait. Shumë prona u gllabëruan nga magma dhe situata paraqitet kritike. Të enjten u bë me dije se një lumë i tretë llave e gjeti rrugën deri në oqean, në javën

Një shishe e Vin Jaune (verë e verdhë) nga vreshtat e Jura-s, vjelje e vitit 1774 ka arritur shifrën prej 103.400 euro këtë të shtunë në një ankand në lokalitetin francez të Lons-le-Saunier dhe dy shishet e tjera të të njëjtit vit u shitën për 76.250 euro dhe 73.200 euro.

Një studim i Universitetit të Oksfordit tregon se mungesa e frutave dhe perimeve do të rritë çmimet dhe do të ndryshojë dietën botërore. Në planet do të vdesin 534 000 persona më shumë në vitin 2050 dhe ky skenar kërkon zgjidhje. Banania. Në dhjetor të 2015 revista shkencore “Plos Patogens”

Një ekip arkeologësh ka zbuluar në një zonë të Alken Enge në Jutlandë, Danimarkë më shumë se 2000 kocka njerëzore që u përkasin të paktën 82 njerëzve që kanë vdekur në një betejë mes barbarëve të ndodhur para 2000 vitesh. Ky zbulim jo vetëm që tregon ekzistencën e një përballjeje,

“Pasqyrë moj pasqyrë, më thuaj një gjë! Cila është më e bukura?” – pyeste njerka e Borëbardhës duke parë veten në kristalin e famshëm. Shquhej për mendjemadhësi dhe narçizizëm, por kishte pak vetëvlerësim. Përkundrazi nga ajo që besojmë nuk janë dy anë të të njëjtës monedhë. Narçizët ndihen superiorë, por

Njerëzit të cilët janë të lindur të verbër, ose bëhen të verbër në fillimin e jetës (para moshës deri në shtatë vjet), nuk përjetojnë imazhe vizuale kur ëndërrojnë. Njerëzit që janë bërë të verbër më vonë zakonisht ruajnë disa imazhe vizuale kur ëndërrojnë – por më pak sesa individët që

Ndoshta një nga padrejtësitë më të mëdha të historisë është edhe kontinenti amerikan që nuk mban emrin e zbuluesit të tij, Kristofor Kolombit dhe në të kundërt është pagëzuar me emër komercial dhe kozmograf fiorentinas me merita mjaft polemizuese. Gjithsesi ajo që besohej të ishte India në të vërtetë ishte

Është ndoshta lodra shkencore më e njohur dhe me më shumë sukses. Kubi i Rubikut, një gjëegjëzë mekanike tridimensionale u ideua në vitin 1974 nga skulptori dhe arkitekti Ernö Rubik. U konceptua fillimisht për të ndihmuar nxënësit e arkitekturës dhe për të marrë një perspektivë vizuale të tri dimensioneve. Në

SHARE

Horizonte

Send this to a friend