HISTORI

Nga Barbara Maranzani Më 3 gusht 1492, Kristofor Kolombi lundroi nga porti spanjoll i Palosit. Nën drejtimin e 3 anijeve, Nina, Pinta dhe Santa Maria, eksploruesi shpresonte të gjente një rrugë detare për pasuritë e përfoluara aq shumë (në erëza dhe ar) të Azisë. Ky lundrim, ashtu si edhe 3

… Theçeri tashmë mund të konsiderohet si themeluesja e Britanisë moderne. Të gjithë kryeministrat që nga koha kur ajo u largua nga detyra kanë qenë trashëgimtarë të Theçerit, mbi të gjithë Toni Bleri, i cili e ndryshoi Partinë Laburiste në mënyrë po aq radikale sa edhe Margaret Theçeri, ndryshoi konservatorët

Udhëheqësit e mëdhenj, betejat epike, epidemitë vdekjeprurëse dhe tërmetet shkatërruese, kanë ndikuar padyshim në fatin e qytetërimeve të mëdha. Megjithatë, ekziston edhe një faktor tjetër, që ka ndikuar në rrjedhën e ngjarjeve:kapriçot e motit. A është e mundur që stuhitë dhe mjegullat, të kenë diktuar më shumë historinë, se sa

Ishte ngjarja që me siguri shërbeu si orteku që vuri përpara regjimet komunistë dhe përshpejtoi ndryshimet e regjimeve në Europën juglindore. Shumëkush ia atribuon pikërisht kësaj ngjarjeve, edhe ndryshimin e butë në Shqipëri, mospërdorimin e dhunës nga krerët e regjimit, të cilët druheshin se mos pësonin fundin e Nikolae Causheskut

A ekziston Zoti? Për njerëzit besimtarë, kjo pyetje nuk shtrohet fare, por për shkencën? A mundet “shkenca”, siç e kuptojmë sot, të hetojë këtë fushë – dhe të arrijë të na japë një përgjigje? Çështja nuk është e re, dhe nuk është rastësi që ndër shekuj, filozofët dhe mendimtarët e

Një ekuacion është një barazim matematikor i formuar nga dy shprehje që kanë një ose më shumë të panjohura që mund të zgjidhen përmes një sërë operacionesh matematikore. Matematika është një nga shkencat formale më të pakuptuara nga shoqëria e megjithatë më bazikja për të kuptuar botën që na rrethon

Suksesi i serialit “Game of thrones” nuk është vetëm nga efektet speciale, por edhe humanizmi i karaktereve. Mungesa e personazheve historike, personazhet e këqij e bëjnë një pasqyrë ku mund të shihesh. Pavarsisht se Martin nuk ka rrëfyer kurrë frymëzimet historike në lidhje me fabulën, disa manifestime janë të qarta

Nga Matteo Rubboli Papa Françesku, Jorge Mario Bergoglio, është zyrtarisht Papa i 266-të i Kishës së Romës, i fundit i një serie ekskluzivisht papësh meshkuj. Apo ndoshta nuk është tamam kështu? Një legjendë interesante, flet për historinë e Xhovanës, e njohur si Papa Gjoni VIII, Papa i Kishës së Krishterë

Duhet t’i jepet fund ndëshkimit. Duhet të vijë ai që Gladstone e quajti vite më parë “Akti i bekuar i harresës”. Ne të gjithë duhet t’u kthejmë shpinën tmerreve të së kaluarës dhe duhet të shohim nga e ardhmja. Nëse Evropa duhet të shpëtojë nga mjerimi i pafund dhe në

Seria: LUFTA E DYTE BOTERORE: Misionet që kthyen “peshoren” e luftës Data: Shtator 1940 Objektivi: Bashkëpunimi shkencor dhe teknik me SHBA, me qëllim që të vazhdojë ndihmën e saj për Britaninë. Palët ndërluftuese: Henry tizard, pjesëtarë të ushtrisë britanike dhe komuniteti shkencor Skena: Territori i SHBA Cili ishte Henry Tizard?

SHARE

Historia

Send this to a friend