HISTORI

Ndoshta jo të gjithë e dinë por dokumenti origjinal i shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë në 28 nëntor 1912 rezulton i zhdukur. Versioni që qarkullon sot është një riprodhim i këtij dokumenti që u publikua në vitin 1937 nga Lef Nosi me rastin e 25-vjetorit të pavarësisë. Historiani Kristo Frashëri

Por edhe Frenghia ësht e dashur në Shqipëri; kryqtarët, kur vanë qëmoti në Palestinë të lëftojnë, u kthyen prapë duke shkuar nëpër Shqipëri, ku ca midis tyre qëndruan dhe u përzejtën me shqiptarët; dhe më tutje, mbreti i Frenghisë, Lhudoviku i XIV solli në Paris ca Mirëditas që të hyjnë

Në shpalljen e pavarësisë morën pjesë 83 delegatë nga të gjitha trevat shqiptare dhe 40 prej tyre nënshkruan Aktin e Pavarësisë. Ismail Qemal bej Vlora (1844-1919) Firmosi i pari Deklaratën e Shpalljes së Pavarësisë me siglën “Ismail Kemal”. Në deklaratë shkruhej ; “Në Vlonë më 15/28 të Vjeshtës së Tretë

Eqrem bej Vlora (Vlorë, 1 dhjetor 1885 – Vjenë, 25 maj 1964) ishte politikan, shkrimtar dhe historian. Diplomati Pietro Kuaroni e përshkruan si “mendje e zhveshur nga retorika dhe nga iluzionet e kota”. Familja e tij ishte një nga familjet më të pasura të trojeve shqiptare të jugut, por pas

Lufta nuk është ‘një shmangie’, Ajo nuk ndodh thjesht kur ndërpritet paqja. Përkundrazi, ajo është e brendësuar në strukturën e historisë dhe shoqërisë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të përballemi me luftën, ta kuptojmë natyrën e saj ndryshuese. Kështu shprehet Margaret MacMillan, profesoreshë e historisë ndërkombëtare në Universitetin e

Me dënimin e dy liderëve të moshuar të Khmerëve të Kuq, Tribunali Special i Kamboxhias ka përcaktuar se krimet e kryera nga regjimi qenë genocid. Dhe i ka dhënë fund një debati mjaft të gjatë Është konkluzioni i një kundërshtie historike: regjimi i Kamboxhias Demokratike, që provokoi thuajse 2 milion

1688 Luigji XIV i shpall luftë  Holandës. 1789 Xhorxh Uashingtoni e shpall Ditën Kombëtare të Falënderimit, për nder të Kushtetutës së re. 1812 Ushtria e Napoleon Bonapartit fillon të kalojë lumin Beresina mbi dy ura të ndërtuara me nxitim. 1901 Diamanti Hope sillet në Nju Jork. 1907 Duma i jep

Familja e Zhozef F.Kenedit, është përballur me shumë ngjarje tragjike. Shumë nga ata që kanë vdekur, besohet të jenë prekur nga i ashtuquajturi “Mallkimi Kenedi”. Xhozef Kenedi dhe gruaja e tij Roza, patën një familje të madhe me nëntë fëmijë. Prej tyre, 4 vdiqën në moshë të re, dhe njëra

Gjatë shekullit VII, fushata e Profetit Muhamed bashkoi fiset arabe, të cilat përmes pushtimeve krijuan perandorinë më të madhe që kishte njohur ndonjëherë bota. Endrju Marsham vlerëson vendin e Tokës së Shenjtë tek pushtimet islame Dhe ne pamë… në 20 gusht të vitit 947 Pas Krishtit (636) atje të mbledhur

Nga Simon Uinder Një nga çuditë e shekullit XXI-të, është se ne mendojmë se ai nuk ka formë. Ndodhin ngjarje të rastësishme, lindin kërcënime, dhe qeveritë duken të paefektshme, ose u shmangen sfidave. Por kjo është thjesht jeta normale, siç përjetohet nga qeniet njerëzore për periudha të gjata kohore. Dhe

SHARE

Historia

Send this to a friend