HISTORI

Nga Larry Holzuarth Më 24 nëntor 2004, një profesor i historisë nga Karolina e Veriut, Dejvis Krou botoi një artikull në “The Neë York Times”, ku përshkruante disa nga mitet e shumta mbi Oskar Shindlerin, të cilat u përjetësuan nga filmi “Lista e Shindlerit” , e cila në vetvete nuk

Nga Oscar Martinez Arkeologu gjerman Hajrih Shlieman, ndodhej në Turqi në fund të shekullit të XIX për një kërkim të çuditshëm. Ai ishte duke gërmuar një vendbanim të vjetër të braktisur. Vendi, i njohur si Hisarlik, njihej vetëm nga disa specialistë. Teksa po gërmonte atje, Shlieman po shpresonte të gjente

Kujtimet ekskluzive e një agjenti sovjetik nga Konferenca e Teheranit e vitit 1943. Delinkuentë të infiltruar në trenin e Stalinit, Roosevelt që gjen strehim në ambasadën sovjetike dhe Churchill, që për t’u ngushëlluar, ju dha konjakut Më 28 nëntor të këtij viti ka qenë përvjetori i 75-të i fillimit të

Nga DG Hewitt Mbretërit dhe presidentët, kanë qenë gjithmonë të prirur për t’u parë si të mençur. Ngjashëm, gjeneralët dhe kryekomandantët, kanë dashur gjithnjë të duken si të patrembur, ndërsa burrat e shkencës dhe letërsisë, kanë dashur të kujtohen për mendjet e tyre të mëdha dhe racionale. Por edhe mbreti

Ndërmjet viteve 1700-1725, Karaibet ishin një vend relativisht kaotik, me anije të shumta tregtare që lundronin në det të hapur, pa autoritetet e nevojshme për t’i mbrojtur ato. Këta faktorë ndihmuan për ta bërë këtë periudhë Epokën e Artë të piraterisë. Rezulton se shumë besime të përbashkëta rreth piratëve, nuk

Nga Annalisa Lo Monaco Historia e Evropës është e mbushur me luftëra, beteja, pushtime dhe disfata. Spanja, ashtu si gati çdo komb tjetër në kontinent, i ka përdorur ushtritë e saj kundër shumë nga vendeve, që tashmë përbëjnë Bashkimin Evropian. Luftëra të gjata dhe të përgjakshme, të zhvilluara kundër kundërshtarëve

Nga Henry Martyn Lloyd Në të dy anët e Atlantikut, grupime intelektualësh u kanë bërë thirrje bashkëkombasve të rrëmbejnë armët. Kështjella e rrethuar në nevojë për t’u mbrojtur, thonë ata, është ajo që mbron shkencën, faktet dhe politikat e bazuara në fakte. Këta kalorës të bardhë të progresit- të si

PJESA E DYTE: Kohli-Bushit: “Ne Berlin u thashe: Asgje s’do behej pa amerikanet” PJESA E TRETE: Bisedat Bush-Kohl: “Gorbaçovi nuk do të na nxjerrë pengesa” SEKRET 8520 SHTEPIA E BARDHE WASHINGTON MEMORANDUM I BISEDES TELEFONIKE LENDA: Thirrje telefonike nga Kancelari Helmut Kohl i Republikës Federale të Gjermanisë PJESEMARRES: Presidenti Bush,

Një rast tjetër i ngjashëm kur territoret përcaktohen me emrin e një njeriu mund të jetë vetëm në rastin e Amerikës. Por ndodh edhe me heroin tone kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu, në këtë hartë të vitit 1455, kushtuar Papës Nikolla të Pesë në të cilën territori i Ballkanit ndeshet me

Tipike e mënyrës së përmendjes së shqiptarëve në kronikat bizantine, është edhe teksti i mëposhtëm nga Perandori Gjoni IV Kantakuzeni, “Historia’ e të cilit mbulon vitet 1320-1356. Këtu, ashtu si në tekste të tjerë, fiset shqiptare përshkruhen si nomadë të pabindur, që jetojnë në zonat malore në muajt e verës

SHARE

Historia

Send this to a friend