HISTORI

A ekzistojnë vendime fatale të pak liderëve që mund të transformojnë një konflikt lokal në një luftë globale nga e cila mund del e ndryshuar dhe e shënuar nga miliona të vdekur? Në një periudhë kaotike botërore si kjo e sotmja, me mbarimin e bipolarizmit Shtetet e Bashkuara – Bashkim

Nate Barksdale Një qytet i lashtë që ia del të qëndrojë i populluar – dhe i rëndësishëm – për mijëra vjet është gjë çuditërisht e rrallë. Perandoritë përmbysen, portet i zë lymi, lumenjtë ndryshojnë drejtimin, toka fundoset dhe përpara se ta marrësh vesh, një vend që njëherë e njëkohë dukej

Nëse turqit u tranformuan në njerëz të deteve dhe flotat e tyre dominuan për shekuj të tërë Mesdheun, një pjesë e madhe e meritës i takon aventurierëve me prejardhje të ndryshme që tradhëtuan fenë katolike për të përqafuar Islamin. Një vecanti interesante e këtij realiteti mbresëlënës Bruno Cianci Perandoria Otomane

PJESA E DYTE A ekziston një diçka si qytetërimi europian? Europianët kanë qenë shumë të shpejtë në promovomin e qytetërimit të “tyre” dhe e kanë bërë një gjë të tillë në talljen e çdo qytetërimi të tjetrit. Grekët flisnin për popujt e tjerë si barbarë, nëpërmjet të cilës ata nënkuptonin

Sipas Winston Churchillit, Kryeministër i Anglisë gjatë Luftës së Dytë Botërore, jetëgjatësia kishte dy sekrete, madje tre: “Asnjë çikë sport, vetëm uiski dhe puro”. Ai vetë praktikisht, një përdorues i rregullt i të dyjave, vdiq në moshën 90-vjeçare. Por veçoritë e supozuara të uiskit si eliksir i jetëgjatësisë ishin të

Duke marrë shkas nga “Rendi i ri Botëror…” i Kissinger-it Nga Andi Qinami Në librin e tij të fundit “Rendi Botëror: Refleksione mbi karakterin e kombeve dhe rrjedhën e historisë”, Henry Kissinger, si jo pak të tjerë perpara tij, evidenton si moment vendimtar apo kthese, Paqen e Vestfalisë (Westfalien) të

Seria: 10 Teori të diskutueshme prapa tragjedive në kohë lufte Midis marsit dhe dhjetorit të vitit 1971, rreth 2-3 milionë civilë u vranë në Bangladesh (i njohur si Lindja e Pakistanit në atë kohë), gjatë Luftës së tij të Çlirimit nga Pakistani. Kur forcat e armatosura pakistaneze u futën brenda,

SKANDALI WATERGATE / Përtej “Deep Throat”. Burimet e shumtë që rrëzuan një president e që u përdorën nga Bob Woodward dhe Carl Bernstein, për të “shembur” të gjithë njerëzit e presidentit Bob Woodward dhe Carl Bernstein ishin vetëm dy prej shumë aktorëve në dramën e Watergate-t, dhe ndoshta jo më

SERIA: Teori të diskutueshme prapa tragjedive në kohë lufte Lufta shpesh nxjerr anën më të keqen të njerëzimit. Tragjedia godet njerëz të panumërt, si ushtarakë edhe civilë kështu që mund të na tërheqë kërkimi i arsyeve. Ndërsa disa shpjegime janë pranuar gjerësisht, të tjerat janë tepër të diskutueshëm dhe mbeten

Okultizmi si vizion alternativ shpjegon gjuhën simbolike të pëkrenares Kastriotët, midis lindjes dhe perëndimit, mbanin stemën e shqipes me dy kokë por e veçanta është se Skënderbeu mbajti veç saj, si personale, përkrenaren e famshme të tij. Çfarë do të thotë ai me ato dy brirët e cjapit? Kujt i

SHARE

Historia

Send this to a friend