HISTORI

Nicholas J. Cull, David Culbert, David Welch Citimi i mëposhtëm shërben si një pikë fillimi e mirë: “Propaganda është një fjalë shumë e abuzuar dhe shpesh e keqkuptuar. Njeriu i thjeshtë e përdor atë për të nënkuptuar diçka inferiore apo deri dhe të urryer. Fjala propagandë ka gjithmonë një shije

Më 9 nëntor mbushen 25 vjet nga rënia e Murit të Berlinit. Korrespondenti Andre de Neshnera bisedoi me historianin britanik Frederick Taylor, ekspert për Murin e Berlinit lidhur me shtjellën e ngjarjeve që i nxiti autoritetet e Gjermanisë Lindore të ngrinin këtë mur. Në bazë të Marrëveshjes së Jaltës së

A ekzistojnë vendime fatale të pak liderëve që mund të transformojnë një konflikt lokal në një luftë globale nga e cila mund del e ndryshuar dhe e shënuar nga miliona të vdekur? Në një periudhë kaotike botërore si kjo e sotmja, me mbarimin e bipolarizmit Shtetet e Bashkuara – Bashkim

Nate Barksdale Një qytet i lashtë që ia del të qëndrojë i populluar – dhe i rëndësishëm – për mijëra vjet është gjë çuditërisht e rrallë. Perandoritë përmbysen, portet i zë lymi, lumenjtë ndryshojnë drejtimin, toka fundoset dhe përpara se ta marrësh vesh, një vend që njëherë e njëkohë dukej

Nëse turqit u tranformuan në njerëz të deteve dhe flotat e tyre dominuan për shekuj të tërë Mesdheun, një pjesë e madhe e meritës i takon aventurierëve me prejardhje të ndryshme që tradhëtuan fenë katolike për të përqafuar Islamin. Një vecanti interesante e këtij realiteti mbresëlënës Bruno Cianci Perandoria Otomane

PJESA E DYTE A ekziston një diçka si qytetërimi europian? Europianët kanë qenë shumë të shpejtë në promovomin e qytetërimit të “tyre” dhe e kanë bërë një gjë të tillë në talljen e çdo qytetërimi të tjetrit. Grekët flisnin për popujt e tjerë si barbarë, nëpërmjet të cilës ata nënkuptonin

Sipas Winston Churchillit, Kryeministër i Anglisë gjatë Luftës së Dytë Botërore, jetëgjatësia kishte dy sekrete, madje tre: “Asnjë çikë sport, vetëm uiski dhe puro”. Ai vetë praktikisht, një përdorues i rregullt i të dyjave, vdiq në moshën 90-vjeçare. Por veçoritë e supozuara të uiskit si eliksir i jetëgjatësisë ishin të

Duke marrë shkas nga “Rendi i ri Botëror…” i Kissinger-it Nga Andi Qinami Në librin e tij të fundit “Rendi Botëror: Refleksione mbi karakterin e kombeve dhe rrjedhën e historisë”, Henry Kissinger, si jo pak të tjerë perpara tij, evidenton si moment vendimtar apo kthese, Paqen e Vestfalisë (Westfalien) të

Seria: 10 Teori të diskutueshme prapa tragjedive në kohë lufte Midis marsit dhe dhjetorit të vitit 1971, rreth 2-3 milionë civilë u vranë në Bangladesh (i njohur si Lindja e Pakistanit në atë kohë), gjatë Luftës së tij të Çlirimit nga Pakistani. Kur forcat e armatosura pakistaneze u futën brenda,

SKANDALI WATERGATE / Përtej “Deep Throat”. Burimet e shumtë që rrëzuan një president e që u përdorën nga Bob Woodward dhe Carl Bernstein, për të “shembur” të gjithë njerëzit e presidentit Bob Woodward dhe Carl Bernstein ishin vetëm dy prej shumë aktorëve në dramën e Watergate-t, dhe ndoshta jo më

SHARE

Historia

Send this to a friend