HISTORI

– Falë letërsisë, nga Pesëqinda e këtej djalli ka njohur një “jetë të dytë”. Si simbol i rebelimit – Çdo aleancë sanksionohet nga një marrëveshje: pakti mes Faustit dhe Mefistofelit. Ideja e një kontrate të firmosur me gjak është, me thënë të vërtetën, shumë më e vjetër se sa Fausti.

Qyteti i Vatikanit. Edhe sot, e premtja, 13 konsiderohet një ditë ogurzezë: është e tillë, që nga ajo e premte, e 13 tetorit 1307 kur Filipi IV i Francës, i quajtur i Bukuri, arrestoi të gjithë templarët e mbretërisë. Me akuza të turpshme: herezi, sodomi, idhujtari. Rituale fillese të papranueshëm:

Djali i ish-kryeministrit Mehmet Shehu ka botuar një libër të ri. Në këtë libër, Bashkim Shehu merret me hapjen e dosjeve. Ai shkruan aty edhe për Enver Hoxhën, duke thënë se diktatori mund të ketë pasur një sozi që e zëvendësonte në publik. “Mendohet se edhe Enver Hoxha, udhëheqësi shqiptar,

Kurorëzimi i Karlit të Madh “perandor i romakëve” përfaqëson një ngjarje me valencë simbolike shumë të madhe, që shenjon fatin e Perëndimit në mesjetë. Me të nis një projekt i ri politik dhe kulturor që do të prekë të gjithë kontinentin europian. Efektet e tij do të ndihen për mijëvjecarë

Për templarët është thënë gjithçka: që ruanin Graalin e Shenjtë, por edhe që ishin një sekt heretikësh. E vërteta për urdhërin e murgjve, me lejë për të vrarë “Na ishte një herë”, në Pragë, një kalorës templar që u dënua me vdekje. Para ekzekutimit, iu kërkua të shprehë dëshirën e

 Nga Rosa Maria Delli Quadri* Kryelartë, por në të njëjtën kohë i rezervuar, ambicioz dhe në të njëjtën kohë një diplomat shumë i zoti, Sulejmani e udhëhoqi perandorinë otomane në majën e madhështisë së saj, duke e bërë Europën të dridhet përballë ushtrive të tij… Princ dhe Zot i Konstelacionit

Vladimir Putini nuk është aspak lideri i parë rus që kërcënon fqinjët e tij me forcë dhe aneksime. Dy shekuj më parë, shtetarët europianë patën të njëjtën situatë të vështirë e shumë të ngjashme. Vetëm se atëherë qe në lojë Polonia, jo Ukraina Mark Jarrett HISTORI / Forcë e “fortë”

Madje, edhe nipat e Karlit të Madh dhe kushërinjtë e indianëve … Faktet më të fundit mbi gjenealogjinë e njeriut dhe ndërthurrjen e farefisnive tona të çuditshme Polinezianët, erdhën në ishuj nga Indokina, ushtarët e Aleksandrit të Madh ngritën çadrat e tyre mes Pakistanit dhe Afganistanit, kryqtarët i gjejmë ende

Marrëdhëniet austro – ruse kanë përbërë një konstante të skenarit gjeopolitik të Evropës Qendrore qysh nga shekulli i XVIII-të. Në kohërat në të cilat Austria ishte pjesë e Perandorisë së Shenjtë Romake të atëhershme, marrëdhëniet midis dy kurorave perandorake (ajo e Carëve dhe ajo e shtëpisë së Habsburgëve) qenë qendrore

Nga Tulio Avoledo I cilësuar si mitik, deti Adriatik ka qenë skenë e stuhive të mëdha, që në kohën e profetit Jona. Një anektodë e lidh me këtë det urimin e njohur që përdorin shpesh italianët: “in bocca al lupo!” (Paç Fat!) Në “zemër” të një stuhie, ndihesh absolutisht i

SHARE

Historia

Send this to a friend