HISTORI

Gjatë Luftës civile në Spanjë, taktikat e Frankos kishin marrë mbështetje të madhe prej Hitlerit dhe Musolinit. Ai qëndroi prerazi neutral gjatë Luftës së Dytë Botërore, por megjithatë ofroi lloje të ndryshme mb ështetjeje për Italinë dhe Gjermaninë. Ai lejoi ushtarë spanjollë që të dilnin vullnetarë për të luftuar në

Letra që Gjenerali Franko i dërgoi Adolf Hitlerit si përgjigje, në 26 shkurt 1941. “Ne qëndrojmë sot atje ku gjithmonë kemi qëndruar, në mënyrë të vendosur dhe me bindjen më të palëkundur. Ti nuk duhet të kesh dyshim për besnikërinë time ndaj këtij koncepti politik si dhe për realizimin e

1. Hëna Kjo ka qenë një prej ëndrrave më të lashta të njeriut: fluturimi deri tek yjet dhe shëtitja në Hënë. Por nëse tek “Orlando i furishëm” i Ludovico Ariosto (1532) apo tek vizionari “Nga Toka në Hënë” i Jules Verne (1865) këtë ëndërr e realizonin individë me iniciativë që

Nga Mesdheu në Paqësor, copëza toke të dala mbi ujë, të shpërndara në mes të deteve, nëpër shekuj kanë qenë objekt luftërash për shkak të pozicionit të tyre Ekspertët e historisë ushtarake i quajnë operacione amfibë. Që nga lashtësia përfshijnë forca të bashkërenduara të ushtrisë dhe marinës (dhe në epokën

Më 20 korrik 1944 oficeri gjerman Stauffenberg vendosi një valixhe dokumentash pranë Adolf Hitlerit në shtabin e tij. Bomba shpërtheu, por Hitleri shpëtoi rastësisht. Cili ishte skenari i përgatitur dhe pse dështoi ai? Atentate të dështuara ndaj Hitlerit ka patur edhe përpara, por asnjëri prej tyre nuk ka tërhequr kaq

DOSSIER / Letërkëmbimi i Adolf Hitlerit me Mbretin e Spanjës, Franko. Në letrën e parë që po publikojmë, Fyhreri i kërkon Gjeneralit që të mos bishtnojë dhe të bashkohet me forcat e Boshtit I DASHUR CAUDILLO! E shkruaj këtë letër e qëllimin për të përcaktuar edhe një herë me qartësi

Kontradiktat/Shkërmoqet paradigma e historianëve lidhur me origjinat e “vonshme” të qytetërimeve Më 8 tetor të vitit 1922, “American Weekly”, suplement i “New York Sunday American”, botonte një artikull të titulluar “Misteri i një tabani këpuce të gurosur, 5 milion vjet i vjetër”. Bëhej fjalë për gjetjen në një lokalitet të

Fjalori e përkufizon propagandën si përhapjen e qëllimshme të informacionit, ideve apo fjalëve në një përpjekje për të ndihmuar ose dëmtuar një person, grup, lëvizje, institucion ose komb. Propaganda më e zakonshme është ajo e përdorur në politikë. Megjithatë, duhen aftësi për të bindur të tjerët të përkrahin një pozicion

Nga Kali i Trojës, Watergate e deri tek propaganda naziste E vërteta gjoja të liron. Mirëpo, për shumëkënd, gënjeshtra dhe mashtrimi është rruga deri te paratë dhe nami, hakmarrja dhe fuqia-forca. Pikërisht për këtë shkak gjatë historisë janë shënuar shumë mashtrime mirë dhe hollësisht të përpunuara si dhe konstruksione të

PJESA E TRETE MEMORANDUM I BISEDES TELEFONIKE LENDA: Thirrje telefonike nga Kancelari Helmut Kohl i Republikës Federale të Gjermanisë PJESEMARRES: Presidenti Helmu Kohl, Kancelar Robert Hutchings, Stafi i Këshilit Kombëtar të Sigurisë (rregjistrues i bisedes) Gisela Marcuse (Përkthyese) DATA, KOHA DHE VENDI: 03 Tetor, 1990; 09:56 – 09.59 p.m.; Zyra

SHARE

Historia

Send this to a friend