HISTORI

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 15 Mars 2017 Shkrim në vijim, i 15 prillit 1903, botuar në gjuhën frënge nga gazeta armene, «Pro Armenia», ilustron bisedën mes patriotit shqiptar, Isa Boletini, dhe, sulltanit turk, Abdul Hamid. Ky shkëmbim është marrë asokohe në gazetën shqiptare, «L’Albanie», me vendodhje në Gjenevë (Zvicër).

Nga Xhon Xhulius Noruiç Një dhomë e dyllosur. Një kryepeshkop i lidhur me mafian. Një balsamim i kryer me një nxitim të pakuptimtë. Përshtypja e qartë ishte se Vatikani qe në ankth për të fshehur provat. Misteri mbi vdekjen e Papa Gjon Palit I, vazhdon edhe sot pas 37 vjetësh Në

Përpara se t’u dhuroni një libër bashkëshorteve apo të fejuarave, bëni kujdes: historia e letërsisë është e mbushur me gra që tradhëtojnë. Më poshtë një renditje e disa prej personazheve më të famshme që kanë tradhëtuar në libra. Por lista mund të jetë edhe më e gjatë. Kush dëshiron, mund

Nga Robert Fulford Kina shpiku barutin, dhe bota arabe shënoi përparime të rëndësishme në fushën e matematikës. Por pse ishte Evropa ajo që doli  në krye? Kjo është një pyetje, të cilën historianët e kanë shtruar për dekada të tëra. Në vitin 1000, teksa filloi mijëvjeçari i dytë, evropianët ishin

Nga Xhejms Rom Në 10 qershor të vitit 323 P.E.S, rreth orës 5 të pasdites, vdiq në moshën 32-vjeçare në Babiloni Aleksandri i Madh, njeriu që krijoi një perandori gjigande që shtrihej nga Shqipëria e sotme deri në Pakistanin Lindor. Pyetja se çfarë ose kush e vrau mbretin e Maqedonisë, nuk

Magjepsja jonë me Romën e lashtë ka frymëzuar një mori librash, dokumentarësh, filmash dhe madje edhe lojërash kompjuterike. Por, shkrimtari Jem Duducu vë në dukje, se vëmendja jonë ka prirjen të përqendrohen kryesisht vetëm tek një periudhë – epokën nga Jul Çezari deri tek Konstandini i Madh. Këtu, Jem rendit

Me siguri, ju keni dëgjuar të paktën një nga këto thënie të “pavdekshme” në një moment gjatë jetës tuaj: “Njohja e vetes, është fillimi i çdo urtësie”; “Asnjë mendje e madhe nuk ka ekzistuar ndonjëherë, pa një prekje çmendurie”; “Lumturia është kuptimi dhe qëllimi i jetës, i gjithë qëllimi dhe

“Z. Gorbaçov, hidhe përtokë atë Mur!” Prapaskenat e fjalimit të famshëm të Ronald Reaganit Historia e fjalimit të famshëm të Ronald Reaganit në 1987, i cili ishte lajmëtari i parë i shembjes së Murit të Berlinit dy vjet më vonë, në Nëntor 1989. Në vitin 1987, Presidenti i SHBA, Ronald

Ishte ngjarja që me siguri shërbeu si orteku që vuri përpara regjimet komunistë dhe përshpejtoi ndryshimet e regjimeve në Europën juglindore. Shumëkush ia atribuon pikërisht kësaj ngjarjeve, edhe ndryshimin e butë në Shqipëri, mospërdorimin e dhunës nga krerët e regjimit, të cilët druheshin se mos pësonin fundin e Nikolae Causheskut

Për të kontrolluar qytetet, shtetet dhe perandoritë komplekse që nisën të shfaqen 4000 vjet më parë, mbretërit luftëtarë të Mesopotamisë u detyruan që të merrnin një armë të re: shpatën e drejtësisë. Kishte nisur sundimi i ligjit Edhe pse fjalitë e tij ishin shpesh të pazbatueshme, Kodi i Hamurabit mbetet

SHARE

Historia

Send this to friend