100 ARTIKUJ PER ÇDO GAZETAR

Vazhdojnë regjistrimet për Akademinë Profesionale të Gazetarisë, një kurs 9-mujor, i organizuar nga Instituti Shqiptar i Medias, në të cilin do të marrin pjesë 16 gazetarë të mediave kryesore elektronike, të shkruara dhe online, të interesuar në fushën e gazetarisë së opinionit, të analizës politike dhe të çështjeve ndërkombëtare. Akademia

Bota, dhe sidomos bota online është e mbushur me komunikim. Megjithatë, pjesa më e madhe e këtij komunikimi, nuk është lajm dhe nuk është veçanërisht gazetari. Pothuaj 70 përqind e trafikut të emaileve është “spam”, sipas kompanisë së sigurisë online, “Symantec”. Në vitin 2012, postoheshin afro 175 milionë tëeet-e në

Bota.al fillon sot botimin e një serie me titull: “100 artikuj që çdo aspirant për gazetar duhet t’i lexojë” Nga Alex S. Jones Imagjinoni një sferë prej hekuri, gri dhe të papërsosur, si një gjyle e madhe. Mendojeni këtë gjyle të rëndë, të përbërë nga masa totale e lajmeve serioze

ETIKA ME DY FJALE

Media nuk duhet të shtrembërojë apo keqpërdorë deklaratat e bëra në kontekste të caktuara Media duhet të bëjë publik një korrigjim të qartë dhe në vend të dukshëm, ku tregohet se informacioni i pasaktë ose i shtrembëruar është bërë publik, Gazetarët duhet të zbatojnë me kujdes rregullat e gjuhës shqipe

Burimet e lajmit duhet të trajtohen po aq drejt dhe hapur, siç trajtohen edhe lexuesit. Nuk duhet kërkuar më kot në jetën personale të dikujt. Pjesëtarët e stafit nuk duhet të kërcënojnë që të bëjnë dëm burimeve jo bashkëpunuese. Nuk duhet të premtojnë mbulim favorizues në këmbim të bashkëpunimit. Nuk

E vërteta dhe saktësia Gazetarët nuk mund të garantojnë gjithmonë ‘të vërtetën’, por marrja e fakteve të drejta është parimi themelor i gazetarisë. Ne duhet të përpiqemi gjithmonë për saktësi, të japim të gjitha faktet relevante që kemi dhe të sigurohemi se janë të kontrolluar. Kur nuk mund të konfirmojmë

ANTI-FAKE NEWS

Pyesni veten: Çfarë lloj përmbajtjeje, është ajo që po lexoni? Shumë njerëz, mbështeten tek mediat sociale si burimi kryesor i tyre i lajmeve. Duke reflektuar nëse informacioni është lajm, opinion apo humor, kjo mund t’ju ndihmojë në konsolidimin më të mirë dhe të plotë të informacionit në kujtesë. Ku është

Sipas një studimi të botuar në Open Mind, nuk është mungesa e inteligjencës që i shtyn njerëzit të besojnë të ashtuquajturat broçkulla shkencore, por mënyra se si reagojnë njerëzit me të cilët ndërveprojmë Pse disa njerëz refuzojnë të besojnë në faktet shkencore, të tilla si fakti se toka është e

Tom Wolfe dhe Gay Talese kundër shoqërisë histerike të rrjeteve sociale: çdo hollësi bëhet ngjarje epokale. “Nuk më duket se Facebook, Twitter apo blogosfera kanë pjellë shkrimtarë të paharrueshëm. Më vjen në mendje ajo që thoshte Marshall McLuhan…” «Nganjëherë do të ishte më mirë të heshtej». E thekson një gjë

LAJME NGA GAZETARIA ETIKE

David Randall Një herë e një kohë, kur Interneti ishte ende një risi, pothuajse nuk kalonte një ditë pa dalë një artikull që paralajmëronte “vdekjen e gazetarisë”. Sot, njëzetë vjet më vonë, ata parashikime tingëllojnë qesharakë, sepse praktikisht të gjithë lajmet na mbërrijnë ende prej mjeteve tradicionale të informimit dhe

Indro Montanelli Di që shumë prej jush janë të interesuar ndaj gazetarisë dhe mjeteve të komunikimit. Unë këtë pasion fillova ta kultivoja që nga Gjimnazi, nuk kam dashur të bëj asgjë tjetër veç të jem Gazetar, me dëshpërimin e madh të babait tim. Ai, si Drejtor i mirë i një

  Nga Timothy Garton Ash Kudo që hidhni vështrimin, liria e shprehjes ndodhet nën sulm. Në Kinë, nje gazetar i pavarur zhduket në aeroport, një nga shumë të ndaluarit, censuruarit dhe terrorizuarit. Në Egjipt një student italian që studionte për doktoraturën e tij në Universitetin e Kembrixhit u gjet i

SHARE

EtikNet

Send this to a friend