EKONOMI

Në 21 tetor, 1929, 500 burra e gra të pushtetshëm udhëtuan për në Dearborn, Michigan, për të festuar ditëlindjen e pesëdhjetë të llampës elektrike të Thomas Edisonit. Mikpritësi ishte Henry Ford, ndërsa ndër mysafirët, njerëz të shquar si Marie Curie, George Eastman dhe John D. Rockerfeller Jr. iu bashkuan Presidentit

ALBERTO GALLO Origjina e sistemit bankar qëndron tek mëkati. Fitimi i parave mbi kohën e dikujt tjetër ishte gjë e ndaluar nga Kisha Katolike që prej shekullit 5, rreptësisht e ndaluar nga Islami dhe e kritikuar nga Torah. “Të bëje punën e Zotit” do të thoshte të shkoje drejt e

Clemens Wergin A e mbani mend boshtin e Amerikës dhe zhvendosjen drejt Azisë? Vetëm pak më shumë se 3 vjet më parë, Presienti Obama shpalli që Uashingtoni do të riekuilibronte burimet e tij drejt një pjese të botës ku, besohej se do të zhvilloheshin betejat vendimtare të shekullit 21. Atëherë

Rana Foroohar Konfliket e fundit që po ndodhin kudo, nga Ukraina në Lindjen e Mesme e deri në detin e jugut të Kinës na kujtojnë që (sic thotë Robert D. Kaplan) gjeografia ka ende rëndësi, edhe në këtë epokë të globalizmit. Politikisht, bota nuk është aspak e sheshtë. Shifrat më

Nouriel Roubini Profesor në Stern School of Business në New York University. Ka qenë Ekonomist i Lartë për Cështjet Ndërkombëtare në Këshillin e Këshilltarëve Ekonomikë të Shtëpisë së Bardhë gjatë administratës Klinton. Ka punuar për FMN, Federal Reserve në SHBA dhe për Bankën Botërore. Risqet ekonomikë, financiarë dhe gjeopolitikë të

Cdo gjashtëdhjetë sekonda, Apple fiton 70 mijë dollarë, Samsung arrin në 54 mijë, të ndjekura nga Microsoft dhe Google. Llogaritë e xhepave të të mëdhenjve të Internetit bëhen nga Distilled, kompani marketingu online. Një lumë parash që megjithatë nuk shkon tek Twitter, kompania që cdo minutë humbet afro 1200 dollarë

Paul Krugman Duket se në këtë moment nuk ka ndonjë krizë të rëndë ekonomike, dhe politikëbërësit në shumë vende po i rrahin shpatullat njëri-tjetrit. Në Europë, për shembull, po llomotisin për rimëkëmbjen e Spanjës: vendi me sa duket, këtë vit ka një rritje ekonomike dy herë më të shpejtë nga

Ricardo Hausmann* Kur ishte vetëm 22 vjec, Adam Smithi bëri pohimin e famshëm që “shumë pak gjëra të tjera janë të domosdoshme për të cuar një shtet, nga barbarizmi më i ulët, drejt shkallës më të lartë të pasurimit dhe bollëkut, përvec paqes, taksimit të lehtë dhe një administratë drejtësie

Nga Moska kanë bërë të ditur që, nëse SHBA do të shkojnë përpara me reagimin e tyre ndaj ndërhyrjes ruse në Ukrainë, sidomos me sanksione, atëherë ata do të bëjnë lëvizjet e tyre për të futur në krizë dollarin. Eshtë një kërcënim që të bën të qeshësh. Më shumë se

Nikos Konstandaras Pati shumë pak kënaqësi në Greqi javën që kaloi, kur një prej figurave publike më të shquara të Gjermanisë – Uli Hënesi, ish futbollisti dhe presidenti i skuadrës më të famshme në vend – u dënua për evazion fiskal, një krim që shtypi i tabloidëve gjermanë preferojnë ta

SHARE

Ekonomi

Send this to a friend