EKONOMI

PER SHPENZIMET Nëse blen gjëra që nuk të nevojiten, shumë shpejt do e gjesh veten duke shitur gjëra që të nevojiten. PER INVESTIMET Mos i fut të gjitha vezët në një kosh. PER KURSIMET Mos kurse atë që mbetet pasi ke shpenzuar, por shpenzo atë që ka mbetur pasi ke

Në Japoni të mbërrish vonë ose herët është më shumë se një çështje e edukatës, është një normë sociale e detyrimit të përmbushjes. Tsukuba Express gjithmonë arrin në kohë, por këtë të martë kreu një gabim të pafalshëm, doli 20 sekonda më herët nga stacioni i metrosë së Minami-Nagareyama, në

Isak Njutoni ishte një prej njerëzve më të zgjuar që ka jetuar ndonjëherë. Por ka një dallim të madh mes të qënit një fizikant i zgjuar dhe një investitor i zgjuar. Ekziston një anektodë shumë interesante mbi aventurat e Njutonit, në investimet e tij në Kompaninë “Deti i Jugut”. “Në

Shëndeti shpirtëror dhe mirëqenia materiale nuk janë armike: janë bashkëpunëtorë të natyrshëm,” shkruan E.F. Shumaker në thirrjen e tij të mprehtë për “Ekonominë Budiste,” e shkruajtur në kohën ndërkulturës hipi ne fillim të viteve 1970. Por ishte një tjetër ekonomist vizionar, larg nga kultura hipi në kohë dhe në ideologji,

Agjencia “Standard & Poor’s” ka nxjerrë një njoftim, ku renditen pesë ekonomitë më të brishta midis vendeve në zhvillim. Pesë më të mirët dhe pesë më të këqinjtë, sipas Standard & Poor’s Pesë të Brishtët dhe Pesë të Mrekullueshmit, është titulli i zgjedhur nga agjencia amerikane e vlerësimit për renditjen

Tema e parajsave të taksave është kthyer në faqet e para të gazetave anembanë botës, për shkak të skandalit të Paradise Papers. Se çfarë janë, kjo është e lehtë për t’u kuptuar dhe për të nxjerrë përfundimin: ato janë vende, shpesh nën sovranitetin e një shteti më të madh, ku

Diana Brown Ka qindra (sipas disa vlerësimeve, mijëra) fe në mbarë botën. Fjalorët e Oksfordit e përcaktojnë fenë si “besimin dhe adhurimin e një fuqie kontrolluese mbinjerëzore, veçanërisht një Perëndi apo disa perëndi personale”. Bazuar në këtë përkufizim, mund të nxjerrim disa krahasime interesante mes adhurimit të një perëndie dhe

Gjermania i ka treguar botës se “një vend shumë i industrializuar, mund të sigurojë prodhimin e energjisë dhe standardin e jetesës pa lëshuar dioksid karboni në ajër”. Por “ky lajm i mirë nuk i pëlqen as Rosneftit, as Gazpromit, as Kremlinit”. Nga presidenti amerikan Donald Trump tek udhëheqësja franceze e

Nga Kurcio Malteze Kina dhe arabët blejnë toka të mëdha sa shtete të tërë, në Afrikë, Azi, Oqeani dhe Amerikën Latine. Korporata të mëdha shumëkombëshe si Coca Cola kanë qasje në burimet e ujit, kudo në botë. Revolucioni i robotëve mund të zhdukë pesëqind milionë vende pune, në pak vite.

Nga Brexit tek Donald Trump, nëse ka ndonjë gjë që na e tregojnë ngjarjet aktuale, ajo është se njeriu në rrugë është i zemëruar dhe kërkon ndryshim. Një raport i ri nga Instituti Global McKinsey, me titullin e frikshëm “Më të Varfër se Prindërit e Tyre: Rënia e të Ardhurave

SHARE

Ekonomi

Send this to a friend