Magazine

Kush tha që Dostojevski nuk ka bërë kurrë një autobiografi? Dihet botërisht që veprat më  të goditura kanë ardhur si pasojë  ndodhive të jetës reale, pra të asaj të vetë autorit. Shumë shkrimtarë, por jo vetëm, kanë zgjedhur ta tregojnë vetë historinë e tyre. Nga njëra anë mirë bëjnë, se

Nga Naomi Goulder Kur evokohen konsideratat morale, kjo ndodh shpesh për të kufizuar ose përmbajtur ndjekjen e interesit apo preferencave tona individuale për hir interesit të përbashkët. Është “e pandershme” të vendosësh para në një parajsë fiskale. Është “e gabuar” të lësh njerëzish të flenë rrugëve – apo t’i mohosh

Noli u lind më 6 janar 1882 në İbriktepe (turqisht për Qytezë), një fshat shqiptar në Trakë, jo shumë larg nga Edreneja. Si disa fshatra të tjerë të asaj krahine të banuar me shqiptarë, Qyteza kishte ruajtur me kohë gjuhën, doket dhe traditat e të parëve. Noli e konsideronte fisin e vet me prejardhje nga Qyteza e Kolonjës. Pasi

Meghan Markle është feministe dhe qysh prej moshës 11 vjeçare mbron barazinë gjinore. Megjithatë në fisnikërinë angleze ka ende ligje që diskriminojnë gratë. Sipas revistës “People” ligji britanik i titujve të fisnikërisë dëshmon se, nëse princi Harry dhe Meghan Markle lindin vajza nuk mund të trashëgojnë titujt e fisnikërisë për

Nuk ka një grup grash të mençura, dhe një grup grash pa mend. Në të vërtetë, të gjitha gratë, të gjitha qeniet njerëzore, kanë brenda tyre farën e urtësisë. Disa e dëgjojnë këtë zë, të tjera preferojnë të bëjnë një vesh të shurdhër. Quajmë “të mençura”, ato gra që kanë

Nga Oliver Burkeman Si duhet ta jetojmë jetën tonë, nëse nuk duam të përfundojmë me pendesa? Sot, përgjigjja standarde ndaj kësaj pyetjeje të vjetër sa vetë bota, shpesh e bazuar në studimet e psikologut Thomas Gilovich, është se ne pendohemi më shumë për gjërat që nuk i kemi bërë, sesa