Letersi

Nazistët i morën vitet më të bukura të rinisë në luftë, e detyruan të largohej nga vendi, i konfiskuan dhe dogjën librat, e dënuan në mungesë, i vranë të motrën, madje i hoqën dhe nënshtetësinë. Erich Maria Remarque ëshët mishërimi më i denjë i asaj që quajmë brez i humbur.

Henry Scott Holland (27 janar 1847 – 17 mars 1918) ka qenë një teolog dhe shkrimtar britanik, profesor në “Universitetin e Oksfordit” dhe anëtar i “Kishës së Krishtit”. Leksionet dhe konferencat e mbajtura prej tij qarkullojnë ende si shembull për gjeneratat e reja të pëdagogëve dhe studentëve, sidomos në shkollat

Nga 11 shtatori në vrasjen e John Kennedy, duke kaluar nëpër mbytjen e Titanic dhe rrëmbimin e udhëheqsit demokristian Aldo Moro, ekzistojnë teori komplotiste që “zbulojnë” gjithçka. Umberto Eco: E megjithatë, për t’i çmontuar, mjafton veç pak. Ja sesi “Prova e heshtjes duhet përdorur kundër atyre që insinuojnë se ulja

Në faqen zyrtare të Man Booker, një nga më prestigjiozet e botës bëri me dije 6 finalistët e tij, ajo që njihet si lista e shkurtër. Njëri prej tyre do të marrë një njohje në nivel planetar si dhe shumën prej 60 mijë stërlina, pra 85 mijë dollarë. Ekziston qysh

Çdo libër na mëson diçka që autori dëshiron ta shprehë në mënyrë të hapur, apo që vetë lexuesi e nxjerr prej mendimit të tij kritik. “Gjuetari i balonave”, kryevepra e Khaled Hossein-it na jep së pari mesazhin më të madh, atë të vlerës së shoqërisë së vërtetë dhe të besnikërisë

Antoine de Saint-Exupéry u përpoq me “Princin e Vogël” t’i ikte dimensionit banal të politikës. Për shumë lexues ky tregim është një pleduaje për humanizmin dhe miqësinë. “Princi i vogël” i Antoine de Saint-Exupery-së e shikon botën përmes syve të një fëmije, por  konkluzionet e tij i formulon me fjalët