Magazine

Xhesika Kun Nëse alienët do të kishin ardhur nesër, gjuhëtarët mund të ishin të parët që do të thirreshin nga qeveria, tani që ka dalë edhe filmi “Arrival”. Filmi ngrihet mbi hipotezën e “Sapir-Uhorf”, sipas të cilës gjuha që flet përcakton mënyrën se si e sheh botën. Shumë njerëz e

  Nga Aurenc Bebja*, Francë – 22 Mars 2017 Gazeta franceze, Le Figaro, ka botuar, me 7 shkurt 1909, një shkrim me titullin « Shqiptarët ». Bëhet fjalë për një shkresë të shqiptarëve të Shqipërisë veriore drejtuar ekskluzivisht Parlamentit dhe Qeverisë së Perandorisë Osmane. Marrëveshjet austro–turke dhe turko–bullgare vinin në rrezik identitetin

Drakula i vërtetë historik ishte Vladi III. Ai u lind në Sigishoara të Transilvanisë, në vitin 1431. Në vendin e lindjes së tij sot ka një restorant, ku përvit vijnë me mijëra turistë nga e gjithë bota. Babai i Drakulës quhej Drakul, që do të thotë “dragua” sipas disa burimeve,

Faktet i influencojnë opinionet tona më pak nga sa mendohet. Disa shkencëtarë duan të kuptojnë psenë, për të na ndihmuar që të jemi më objektivë Në nëntor, Donald Trumpi ka hedhur poshtë sondazhet, duke u bërë Presidenti i 45-të i Shteteve të Bashkuara. Pak muaj më parë votuesit britanikë kishin

Tangente. Shpërdorime. Institucione në shërbim të lobeve të fuqishëm dhe okultë. Ja të gjithë veset publikë të kryeqytetit, që fundosin besimin tek Unioni. Kantieret që kanë mbushur Brukselin dhe qëndrojnë të pambyllur, ndërkohë që titullarëdhe sipërmarrës janë prapa hekurave. Rrugë që hapen, inaugurohen, rihapen, ri-iaugurohen, rihapen sërish… Më shumë se

Katari përdor kulturën për të eksportuar islamin në Europë. Xhami, universitete, piktura, libra, televizion: mëbrrin një lumë i pafundëm parash “The Economist” e ka quajtur “shteti tjetër wahabist”. Është Katari, kloni i vogël i Arabisë Saudite, por deri më sinuoz se Janusi dyfytrësh, vendstrehim për predikuesit islamistë që edhe sauditët