Analiza

Le Monde, Francë Miliona sirianët, viktima të një regjimi gjakatar, do të pësojnë kundërgoditjet e situatës në Krime? E thën ëkështu, pyetja mund të tingëllojë e cuditshme, por është e qartë që antagonizmi në rritje mes Moskës dhe Uashingtonit për Ukrainën do të ketë pasoja gjetkë. Vec në mos ndodhtë

Raportet e rinj mes konflikteve dhe demokracisë Giovanni Belardelli* Një prej transformimeve antropologjikë më të jashtëzakonshëm që ka ndodhur në shoqëritë demokratike, është padyshim ai që ka të bëjë me mënyrën si konsiderohet lufta. E gjykuar prej një kohe të gjatë një element i origjinës – e si pasojë i

Semën Gluzman “Lb”, Ukrainë Njëzetë vite vjedhje dhe grabitje, nën tingullin e fjalëve plot patos për historinë ukrainase, për patriotizmin dhe të drejtën. Deputetë, presidentë, ministra: kanë grabitur gjithcka që ishte për t’u grabitur. Pasoja është që sot Ukraina ka një sistem gjyqësor në shërbim të një elite të ngushtë,

JOSE MARÍA AZNAR* Rënia e rëndësisë së rajonit të Atlantikut është parashikuar shpesh, teksa vëmendja globale zhvendosej drejt vendeve në brigjet e Paqësorit. Tendenca u shfaq që në vitet 1980, me rritjen ekonomike të Japonisë. Romanet dhe filmat që flisnin për “Tokën ku lind dielli” fituan shumë popullaritet. Sot, rritja

András Simonyi Drejtor, Qendra për Marrëdhënie Transatlantike, John Hopkins University Në murin e zyrës sime qëndron varur një kopje origjinale e 5 nëntorit 1956, e “The Baltimore Sun”. Kryetitulli është për pushtimin e Hungarisë nga BS një ditë më parë. Eshtë një kujtesë e zymtë e frymës së ftohtë të

Alexander J. Motyl Profesor i shkencave politike në Rutgers University Fjalimi në një takim gala i Vladimir Putinit përpara deputetëve dhe zyrtarëve rusë të martën, nuk befasoi askënd, as kur shpalli aneksimin e Krimesë nga Rusia. Pjesa më interesante ishte pikëpamja e tij e shtrembëruar për historoinë e Rusisë, si