Analiza

Kemal Dervish* Këtë muaj, qytetarët europianë do të shkojnë të votojnë për të zgjedhur 751 anëtarët e Parlamentit Europian, që do të përfaqësojnë 507 milionë vetë. Mënyra si është shpalosur fushata politike shënon një hap të vogël, por domethënës, në drejtim të krijimit të të parës hapësirë politike transnacionale europiane.

Edhe gruaja më e pushtetshme e botës ka qarë para burrit më të pushtetshëm të botës (dhe në një prej vendeve më të mrekullueshëm të planetit). Ka ndodhur në Kanë në vitin 2011: Franca organizonte mbledhjen e radhës të G20-ës, mes 20 shteteve më të pasur të planetit. Natyrshëm, aty

Në teori është një koalicion i madh. SHBA, Britania e Madhe, Franca, Izraeli dhe disa shtete afrikanë, të bashkuar në operacionin e shpëtimit të studenteve të Chibok, që janë marrë peng prej grupit ekstremist Boko Haram. Qeveritë perëndimore kanë vënë në dispozicion agjentë, mjete dhe informacione. Një ndihmë që mund

Hekurudha, stadiume, diga. Kina futet në Afrikë, ndërkohë që Europa mbetet jashtë Gazetat e Pekinit e quajnë “diplomacia e trenit”, sepse penetrimi kinez në Afrikë është duke “mbjellë” një seri rrjetesh hekurudhorë të ndërtuar në kohë rekord me financime, teknologji, inxhinierë dhe forcë punëtore të ardhur nga republika popullore. Dhe

Në Rusi, këto janë ditë festimesh të mëdha, kur të gjithë valëvisin shiritat ngjyrë të zezë dhe portokalli, me të cilët përkujtohet fitorja e Luftës së Dytë Botërore. Vladimir Putini ka zgjedhur ta asociojë atë epope me ngjarjet në Ukrainë, ku po këto ngjyra përfaqësojnë tashmë dëshirën për t’u rikthyer

Izraeli është duke shkelur rregullat “miqësorë” të spiunazhit, për të vjedhur sekretet tregtarë dhe teknologjikë të Amerikës Cfarë ka ndodhur me nderin mes hajdutëve? Kur Agjencia Kombëtare e Sigurisë (NSA) u kap duke përgjuar celularin e kancelares gjermane, Angela Merkel, u konsiderua një mënyrë e pasjellshme për të trajtuar një