Shkence

Kur u zgjuat këtë mëngjes, e gjetët botën pak a shumë sic e kishit lënë. Ishit sërish ju; dhoma ku u zgjuat ishte e njëjtë me atë ku ratë në gjumë. Bota jashtë nuk ishte ribërë. Historia ishte e pandryshuar dhe e ardhmja kish mbetur e panjohur. Me fjalë të

Amanda Gefter Kur Albert Einsteini përfundoi më në fund teorinë e tij të përgjithshme të realitetit në 1916, ai zbuloi një mesazh të papritur tek ekuacionet: universi po zgjerohet. Einstein nuk besonte që universi fizik mund të tkurrej apo rritej, kështu që injoroi atë që i thoshin ekuacionet. Tridhjetë vjet

Një raport i OKB i nxjerrë sot në mëngjes, ka arritur në një konkluzion tronditës: Nëse bota nuk ndryshon menjëherë kursin dhe në mënyrë dramatike, sistemet themelorë që mbajnë në këmbë qytetërimin njerëzor janë në rrezik. Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (PNNK) në raportin e fundit – që hartohet

Stephen Baxter* Henry Fordi filloi t’u shesë amerikanëve të famshmit “Model T” pothuajse një vit më parë. Me thënë të vërtetën, makinat ishin në prodhim që prej vitit 1908, dhe vetëm në vitin 1909 Fordi u tha drejtuesve të kompanisë së tij: “Klientët mund të kenë një makinë me cfarë

Për të zbuluar se si emocionet ndikojnë në prirjet tona politike, studiues në SHBA kanë pyetur 138 burra nga Kembrixhi, Masacusets që të shohin një seri videosh dhe më pas t’u përgjigjen sondazheve politikë. Pjesëmarrësit filluan të gjithë duke parë peisazhe qetësues nga plazhe me palma, përpara se të ndaheshin

Në maj të vitit 1997, kompjuteri Deep Blue i kompanisë IBM mundi kampionin e shahut, Garry Kasparov, duke u bërë e para makinë që mundte shahistin me të mirë, përgjatë një përballjeje me gjashtë ndeshje. Në gjendje të përllogariste 200 milionë lëvizje të mundshme në sekondë, makina e mundi Kasparovin