Horizonti.al

Të mërkurën e 12 prillit 1961, Bashkimi Sovjetik njoftoi se kozmonauti Juri Gagarin, ishte bërë njeriu i parë që po udhëtonte në orbitën e Tokës. Brenda asaj nate, 27-vjeçari u bë një hero kombëtar dhe njeriu më i famshëm në botë. Arritja e tij, zuri faqet e para në gazetat

Ne njerëzit kemi frikë nga shumë gjëra, ndonjëherë duke zhvilluar fobi të mëdha. Po cilat janë shkaqet e fshehura të frikës? Pse reagojmë në mënyra të caktuara? Për shembull, fëmijët që kanë frikë nga errësira, kuptohen në përgjithësi nga shumica e njerëzve, por jo plotësisht. Ndaj, le t’i hedhim një

Nëse emri duket si një anagramë e diçkaje shumë të njohur, nuk e keni gabim. Kjo sagë, është një nga burimet kryesore që Shekspiri përdori për tragjedinë e tij të famshme Hamleti. Është një legjendë nga vikingët danezë, bazuar tek disa personazhe mbretërore, që jetuan disa qindra vjet më parë.

Deri pak kohë më parë, mendohej se vera italiane kishte nisur të prodhohej rreth vitit 1200 P.E.S, ndoshta e ardhur nga kolonizimi grek. Por disa terrakota të epokës së vonë të bakrit, të gjetura në një shpellë gëlqerore siçiliane në Monte Kronio, e shtyjnë atë datë deri në mijëvjeçarin IV

Kjo sagë, zbulon  se ligjet dhe procedurat ligjore të çuditshme komplekse, luajtën një rol të rëndësishëm në territoret vikinge. Ato formojnë sfondin e një historie tjetër të supozuar të vërtetë të shekullit X-të, të regjistruar në sagën mesjetare të Njalit. Njal është një avokat islandez, i njohur në të gjithë

Kripa është zbuluar nga njeriu që në vitin 6050 Para Erës Sonë. Dëshmitë, vijnë nga shumë qytetërime të lashta që ekzistonin rreth kësaj periudhe. Kripa u bë pjesë thelbësore e qytetërimit egjiptian dhe atij fenikas, si pjesë e tregtisë së tyre. Pa dyshim, historia e kripës është një nga historitë