Mite e Legjenda

Kur Orfeu zbret tek Euridika, arti shfaq në vetvete pushtetin para të cilit shpaloset nata. Me forcën e artit nata e  sugjestionon atë,  shndërrohet në afërsi sugjestive me kuptimin dhe pranimin e natës së parë. Por Orfeu mbërriti tek Euridika:  për të Euridika – është sinori që mund të mbërrijë

Nga “Copëzat më të lashta të letërsisë së botës” Shkruajtur gjatë dhe pas mbretërimit të Setit II, sundues i Egjiptit nga 1200-1194 para Krishtit, Rrëfim për dy Vëllezër shihet nga shumëkush si shembulli më i hershëm i një përralle. Ndonëse data e saktë e zbulimit të papirusit është e panjohur,

Ndërsa Phoolan Devi nuk arriti asnjëherë status mbretëror zyrtar, asaj iu dha titulli “Mbretëresha Bandite” nga media Indiane dhe ngjarjet e jetës së saj, janë bërë bërthamat për legjendat moderne. E lindur në një familje të varfër në Uttar Pradesh në 1963, ajo duroi një jetë të hershme shumë të

Udhëtim në botën misterioze të antikitetit Priftërinj që tridheshin, pjesëtarë të komuniteteve të tyre që drogoheshin. Dhe kulti i Isidës dhe Mitrës që u paraprinin simboleve kristiane. Në një paraqitje krejt origjinale të këtyre detajeve, kohët e fundit nuk flitet për gjë tjetër vecse për mistere. Romane dhe pseudoromane, shenjtorë

Në origjinë të hebraizmit, kristianizmit dhe islamit është i njëjti personazh: Abrahami. Po cili është realiteti historik prapa legjendës së babait themelues? “U dashurova me Ur. Natën, bukuria e saj ishte e pakrahasueshme, me atë hapësirë të pamatë rëre, me ngjyra të mrekullueshme, kajsie, rozë, blu dhe jargavani”. Kështu një

Rubrika: Histori magjepsëse me mbretër të lashtësisë Dushianta ishte një mbret i rëndësishëm në traditën mitologjike indiane, por historia e tij nuk mund të tregohet pa rrëfyer më parë origjinën e nuses së tij, Shakantula. Një mbret i madh me emrin Kaushika po përpiqej të formonte një përsosmëri spirituale duke