Mite e Legjenda

Perënditë e Malit Olimp, që janë personazhet dominuese në pjesën më të madhe të legjendave të Greqisë së lashtë, morën kontrollin e Universit, duke luftuar një luftë të gjatë me paraardhësit dhe rivalët e tyre, Titanët. Historia e kësaj Lufte Kozmike, që njihet edhe si Titanomakia, përfshin shumë tema –

Krahasuar me hapësirat e mëdha të kontinenteve të Afrikës dhe Azisë, Europa është relativisht e vogël; megjithëkëtë, ajo ka një histori kulturore të gjatë. Pjesë e trashëgimisë është edhe trupi i miteve dhe mijëra legjendave, të ndara në një sërë traditash të shumëllojshme në të gjithë kontinentin. Këto variojnë, nga

Zeusi ishte biri i Kronosit dhe Rheas, më i vogli i vëllezërve dhe motrave, ndonëse ndonjëherë njihet si më i madhi, teksa të tjerët kërkonin të “villeshin” prej stomakut të Kronosit. Zeusi shmangu gëlltitjen nga babai i tij, të cilit i ishte thënë se një prej fëmijëve të tij do

Kuptohet, se Sizifi eshte heroi absurd. Ai eshte i tille si per pasionet ashtu edhe per vuajtjet. Percmimi per perendite, urrejtja per vdekjen dhe pasioni per jeten, bene qe te vuante nje denim te papare, ku e gjithe qenia perpiqet te mos perfundoje ne asgje. Ky eshte cmimi qe duhet

Kur Orfeu zbret tek Euridika, arti shfaq në vetvete pushtetin para të cilit shpaloset nata. Me forcën e artit nata e  sugjestionon atë,  shndërrohet në afërsi sugjestive me kuptimin dhe pranimin e natës së parë. Por Orfeu mbërriti tek Euridika:  për të Euridika – është sinori që mund të mbërrijë

Nga “Copëzat më të lashta të letërsisë së botës” Shkruajtur gjatë dhe pas mbretërimit të Setit II, sundues i Egjiptit nga 1200-1194 para Krishtit, Rrëfim për dy Vëllezër shihet nga shumëkush si shembulli më i hershëm i një përralle. Ndonëse data e saktë e zbulimit të papirusit është e panjohur,