Mite e Legjenda

Gea, (toka) e lindur direkt nga Kaosi solli në jetë pa ndihmën e ndonjë elementi mashkullor Uranin (qiellin), malet dhe Pontusin, personifikimin e detit. Ishte një gjeneratë pa baba, të lindur direkt nga nëna Tokë dhe pas saj bota ashtu siç e njohim ishte krijuar. Më i rëndësishmi nga ky

Nga Patti Uigington Pele është Perëndesha e zjarrit, dritës, dhe e vullkaneve në fenë e vendasve Hauaianë. Ajo njihet edhe si Madame Pele, Tutu(gjyshe) Pele, ose Ka ëahine ʻai honua, gruaja që ha Tokën. Bazuar në legjendat hauaiane, Pele është krijuasja e Ishujve Hauaian. Ekzistojnë shumë hyjni  në fetë Hauaiane, por

Legjenda thotë: Besohet se çdo shtëpi ka gjarpërin e vet. Ata si rëndom, janë të qetë. Ndodh që gjatësia e tyre të jetë mbi dy metra, por populli i quan “gjarpërinjtë e shtëpisë” ose “gjarpëri i shtëpisë”. Ata lëvizin apo ecin nëpër shtëpi lirisht dhe askush nuk guxon t’i ngacmojë,

Liqeni i Ohrit llogaritet si një nga liqenet më të vjetra në mbarë botën. Mosha e tij llogaritet të jetë 2 deri më 5 milion vjet. Liqeni u krijua nga një shembje e tokës. Këtë e vërtetojnë aktivitetet e shumta tektonike si dhe ekzistenca e një mali prej 100 metrash

Ka qenë pikërisht bukuria e veçantë dhe forma interesante e këtij kanioni që rreth tij të dilnin edhe legjenda, të cilat kanë udhëtuar gojë më gojë deri në ditën e sotme. Midis tyre tregohet legjenda e nuses dhe ajo e gjurmës të shenjtit Abaz Aliu. Legjenda e lidh shpellën e

Akili kujdeset per plaget e Patroklit Natyra ekzakte e marrëdhënies së Akilit me Patroklin ka qenë e shumëdiskutuar si në periudhën klasike, ashtu edhe në kohët moderne. Tek Iliada, shfaqet si modeli i një miqësie të thellë dhe besnike. Homeri nuk lë të kuptohet që Akili dhe miku i tij