Enigma

Nëse ju gërmoni mjaftueshëm thellë, thonë shkencëtarët, mund të gjenden disa të vërteta mbi legjendat e ndryshme dhe historitë mbi krijimin e botës Nga Sarah Zielinski Mitet kanë ushqyer imagjinatën dhe shpirtrat e njerëzve për mijëra vjet. Shumica dërrmuese e këtyre përrallave, janë thjesht tregime që njerëzit i kanë trashëguar

Frika A ka gjë që frika nuk e arrin dot? Që nga provokimi i luftërave dhe vrasjeve, deri tek qëndrimi ynë larg prej kafshëve të tmerrshme, akti i të qënurit të frikësuar i shtyn njerëzit të bëjnë disa gjëra shumë të frikshme. Prej saj humbasim sensin e qëllimit dhe drejtimin.

Në vitin 1947, një bari po kërkonte në një shpellë në bregun verior të Detit të Vdekur dhe aty bëri një nga zbulimet më të mëdha në histori. Pergamenët e Detit të Vdekur ishin një koleksion i lashtë dorëshkrimesh, me fragmente të detajuara, të panjohura më parë, të historisë së

Fizika objektive na “ka bërë lëmsh” – “realiteti është relativ”. Kështu thotë Carlo Rovelli në librin “Realiteti nuk është si duket”. Duhet të shkojmë pas tek një ide 2300 vjecare (ndoshta më e madhja e njerëzimit). Logjika e lashtë e Demokritit për atomet thotë se nuk mund të ndash gjërat

Rrënjët e irlandezëve mund të gjenden tek një grua neolitike dhe tre burra nga Epoka e Bronzit. E quajtur gruaja Ballynahatty, varri i saj 5200-vjeçar u gjet në vitin 1855 në afërsi të Belfastit. Gjenomi i saj u studiua në vitin 2015 dhe ka treguar një ngjashmëri gjenetike me njerëzit

Në letrat standarte franceze, Mbreti paraqitet pak si cuditshëm. Eshtë i vetmi mbret pa mustaqe, dhe për më tepër, është i vetmi mbret që duket se fut shpatën në kokën e tij. Në lidhje me këtë ka disa teori. Hipoteza e parë thotë se fillimisht, Mbreti mbante një sëpatë në