Enciklopedike

Ne i planifikojmë veprimet dhe sjelljet, sepse presim, me një siguri të arsyeshme, që çdo gjë do të shkojë në drejtimin e duhur. Megjithatë ndonjëherë pritshmëritë tona zhgënjehen. Për këtë arsye, njohja e një gabimi, parashikimi dhe vlerësimi i pasojave të saj, janë operacione që truri ynë i bën vazhdimisht.

Kompjuterët janë shumë më tepër se sa thjeshtë ata përpunuesit super të shpejtë të shifrave. Më e rëndësishmja, nëse i jepet një seri e re rregullash dhe udhëzimesh, një procesor kompjuteri dhe memoria e tij munden – të paktën në parim – të bëjnë çdo gjë, nga përpunimi i fjalëve,

Çdo gjë në Univers është në lëvizje, për shkak të forcave që ekzistojnë në Univers. Forca gravitacionale dhe forca elektromagnetike garantojnë që objektet e mëdha të jenë në lëvizje, ndërkohë që forcat bërthamore e dobët dhe e fortë, garantojnë që bota kuantike të jetë në mënyrë të vazhdueshme në lëvizje.

Në vitin 1945 Ushtria e SHBA kreu të parët teste bërthamore, si pjesë e Projektit Manhatan. Që atëherë, ka patur rreth 2000 shpërthime bërthamore përreth botës. Secili shpërthim bërthamor lëshon qindra gramë izotope caesium-137. Ky ka një gjysmëjetë prej pothuaj 30 vitesh, kështu që nuk gjendet normalisht në natyrë. Pluhuri

Pothuaj i gjithë floriri i pranishëm në koren e Tokës sot është sjellë prej impakteve të asteroidëve katër miliardë vite më parë. Që atëherë, ai është groposur nën rrjedhat e lavës dhe shtresa të tjera shkëmbore. Floriri është një prej elementëve më pak reaktivë, por ai shkrihet shumë ngadalë në

Në 24 qershor 1941 nisi Operacioni Barbarosa që, sipas planeve të Hitlerit, do të ishte një luftë e shpejtë. Ushtria gjermane kishte si objektiv pushtimin e zonave strategjike të Bashkimit Sovjetik, me qëllimin që t’i jepte fund luftës sa më shpejt të ishte e mundur. Muajt e verës u karakterizuan