Histori

Nëna e Mazarine, bijës sekrete, për më shumë se 30 vite ka frymëzuar zgjedhjet e Presidentit, mes poshtërimeve dhe denoncimeve ALINE ARLETTAZ Anne Pingeot është një prej figurave të mëdha enigmatike të Republikës së Pestë franceze. Për më shumë se 30 viteka qenë dashuria e fshehtë François Mitterrand, dhe me

“Fati i një njeriu shkruhet tek emri“, kishin thënë dikur romakët, por për të mbajtur fatin e Sulejmanit, u deshën në fakt dy emra: „Ligjvënësi“ për myslimanët, „I Madhërishmi“ për të krishterët. Rreptësia dhe ëmbëlsia, në fakt, bashkëjetonin në shpirtin e Sulejmanit, përjetësisht i dyfishtë, ashtu sikurse dhe perandoria e

Lufta irakene dhe telefoni GSM. Dhe ndërkohë që në Shqipëri e imagjinojnë Italinë si Kopshtin e Edenit, Venditti këndon një këngë profetike Umberto Broccoli* 1991-shi, vit i paradokseve. Në janar, lufta e parë irakene dhe telefonata e parë me sistemin Gsm. Në Itali, zilja e telefonit kish nisur të dëgjohej

Peter Eltsov Klaus Larres Në vitin 1979, shkrimtari rus Vasili Aksionov shkruajti një roman satirik, me titull “Ishulli i Krimesë”, në të cilin ai luante me një histori alternative të Krimesë në shekullin 20: Rajoni u bë neutral dhe ipavarur. Një prej pikëpyetjeve të mëdha politike që ngrinte romani ishte

Në 1955, shkrimtari i madh francez ka mbajtur këtë fjalim në Athinë, në një diskutim për Europën, mes plagëve të vjetra dhe shpresave të reja: “Liria pa kufi është e kundërta e lirisë. Vetëm tiranët mund të ushtrojnë lirinë pa limite; dhe për shembull, Hitleri ishte relativisht një njeri i

Në kulturën greke, arkaike dhe klasike, kur flisnin për sfida ndaj perëndive, autorët zakonisht merrnin distancë dhe shpesh herë dënonin ata që guxonin më tepër sec duhej. Shembulli më tipik është ai i titanit Promete: në shekullin VII para Krishtit, poeti grek Hesiodi e përshkruante bëmën e tij si një