EtikNet

Këshilli Shqiptar i Medias reagon me shqetësim nga mënyra sesi po paraqitet në media rasti i të miturës nga Kavaja. Në rastin në fjalë një pjesë e madhe e medias ka shkelur disa nene të kodit të Etikës gjatë pasqyrimit të ngjarjes. SË PARI, media nuk duhet të kishte raportuar

Nga Tom Jacob Saktësisht 2 vjet pas zgjedhjes së presidentit amerikan Donald Trump – një garë e njollosur nga informacione qëllimisht të pasakta, që u shpërndanë përmes dhe “armatosën” mediat sociale – Amerika nuk ka arritur ende të përballet me problemin e lajmeve të rreme. Sesi përhapen ato, kjo mbetet

Shumë gjëra që lexoni në internet, sidomos në mediat elektronike, mund të duken të vërteta, por në fakt shpesh nuk janë. Lajm i rremë (fake news) është lajmi, historia apo mashtrimi i stisur qëllimisht për keqinformimin ose mashtrimin e lexuesve. Zakonisht, këto tregime krijohen për të ndikuar pikëpamjet e njerëzve,

Nga Yousra Zaki Është bërë natyra jonë e dytë, marrja në duar e telefonave, dhe futja në profilet e mediave tona sociale, menjëherë sapo zgjohemi në mëngjes. Ne lundrojmë të shkujdesur nëpër qindra postime. Komentojmë, reagojmë, japim ‘like’ dhe ‘share’. Shumë nga ne, preferojnë të mos reflektojmë mbi disavantazhet e

Nga Regina Rini Teknologjia ka nxjerrë në pah problemin e lajmeve të rreme (fake news), dhe është joshëse të mendohet se teknologjia mund ta zgjidhë atë, dhe që thjesht duhet të gjejmë algoritmin e duhur, dhe ta kodojmë problemin. Por kjo qasje, injoron leksionet e vlefshme nga epistemologjia, dega e

Nga Katy Steinmetz Duke qëndruar i ulur para një kompjuteri jo shumë kohë më parë, një profesor i vjetër historie, u përball me një sfidë, me të cilën përballen çdo ditë miliarda prej nesh:të vendoste nëse duhej t’i besonte diçkaje që po lexonte në internet. Në ekranin e kompjuterit, ishte