Ekonomi

MOISÉS NAÍM Sa shumë merrni vesh nga paratë? Për ta ditur, provoni t’u përgjigjeni këtyre tre pyetjeve. 1) Supozoni që keni 100 Euro në një llogari kursimi në bankën tuaj, dhe që norma e interesit për këtë llogari është 2 përqind në vit. Cila është shuma që do të keni

Thomas Piketty Bashkimi Europian po përjeton një krizë ekzistenciale, gjë që do të na e tregojnë shumë shpejt edhe zgjedhjet për parlamentin europian. Kriza ka të bëjë më shumë me vendet e zonës së Euros, të zhytur në një klimë mosbesimi dhe krize të borxheve që nuk ka marrë fund:

Klaus Schwab Themelues dhe Drejtor Ekzekutiv i Forumit Ekonomik Botëror Eshtë pak të themi se bota po pëson ndryshime të shpejtë dhe gjithëpërfshirës. Ekonomia globale, panorama gjeopolitike, mjedisi dhe teknologjia u nënshtrohen kushteve që ndryshojnë në mënyrë konstante, e që forcojnë dhe transformojnë njëri-tjetrin në një rrjet ndërveprimesh shumë kompleksë.

Melvyn Krauss Kur shpërtheu kriza në Ukrainë, të shumtë ishin ata që menduan se Euro do të zhvlerësohej. Në fakt ka ndodhur e kundërta: Euro është forcuar, dhe një prej arsyeve kryesore është se monedha e përbashkët është shndërruar në një “strehë të sigurtë” për paratë e aseteve ruse. Duket

Martin Feldstein* Pavarësisht një kthese pozitive kohët e fundit në disa prej vendeve anëtarë, ekonomia e eurozonës mbetet në bunacë, teksa rritja e përgjithshme e GDP për këtë vit, me shumë gjasa do të jetë diçka më shumë se 1%. Edhe rritja ekonomike e Gjermanisë është nën 2%, ndërkohë që

Brenda vitit 2014, Kina mund të parakalojë Shtetet e Bashkuara dhe të bëhet fuqia e parë ekonomike e botës. Parakalimi ishte parashikuar për në vitin 2019, por përshpejtimi i rritjes ekonomike kineze, bashkë me ngadalësimin e asaj të SHBA, mund të afrojë me pesë vite një dorëzim të stafetës që