Ekonomi

Nga Kurcio Malteze Kina dhe arabët blejnë toka të mëdha sa shtete të tërë, në Afrikë, Azi, Oqeani dhe Amerikën Latine. Korporata të mëdha shumëkombëshe si Coca Cola kanë qasje në burimet e ujit, kudo në botë. Revolucioni i robotëve mund të zhdukë pesëqind milionë vende pune, në pak vite.

Nga Brexit tek Donald Trump, nëse ka ndonjë gjë që na e tregojnë ngjarjet aktuale, ajo është se njeriu në rrugë është i zemëruar dhe kërkon ndryshim. Një raport i ri nga Instituti Global McKinsey, me titullin e frikshëm “Më të Varfër se Prindërit e Tyre: Rënia e të Ardhurave

Nga Nouriel Roubini NEW YORK – Gjatë viteve të fundit, ekonomia globale është luhatur midis periudhave të përshpejtimit (kur rritja është pozitive dhe në forcim) dhe periudhave të ngadalësimit (kur rritja është pozitive, por në dobësim). Pas më shumë se një viti përshpejtim, a po shkon bota drejt një tjetër

Ekonomia e sjelljes përfshin studimin e psikologjisë, në analizën e vendim-marrjes prapa një rezultati ekonomik, siç janë faktorët që shtyjnë një konsumator që të blejë një produkt, në vend të një tjetri. Akademiku amerikan, Richard Thaler fitoi çmimin Nobel në ekonomi, të hënën për punën e tij në këtë fushë.

Lufta valutore është vazhdimi i proteksionizmit me mjete të tjera. Vendi që ul koeficentin e këmbimit, çmimin e valutës së tij në raport me të tjerat, fiton një avantazh konkurrues të përkohshëm sepse redukton sa hap e mbyll sytë çmimet e prodhimeve të tij dhe ngre atë të vendeve importuese.

Sot të dhënat përfaqësojnë atë që nafta ka qenë në 1900-ën. Ushqejnë shërbime dhe biznese, por bëjnë që të rriten edhe pabarazitë Një rafineri nafte është një katedrale industriale, një vend pushteti, dramash dhe anësh të errëta: kullat e fraksionimit janë çtitë me majë gotike të saj, gazet e djegshme