BOTA

Në Ballkanin Perëndimor po luhet një prej lojërave gjeopolitike më delikate, ndërmjet Bashkimit Evropian dhe Rusisë, e cila synon ttë përgjigjet me zë të fortë ndaj intensifikimit të lidhjeve mes institucioneve evropiane dhe rajonit, që dëshmohet edhe prej samitit të Poznanit në Poloni. Siç konfirmon Profesor Ordog I Universitetit të

Intervista e Vladimir Putinit për “Financial Times” është një dokument i rëndësishëm historik pasi na tregon sesi tri liderët më të mëdhenj botërorë – Trump, Xi e Putin – ndajnë të njëjtën linjë politike populiste (gjë që nuk ka ndodhur kurrë më parë) Presidenti Putin, si keni parë të ndryshojë

Nga pikëpamja politike mund të konsiderohet një “bijë arti”: babai i saj, Ernst Albrecht, ka qenë ministër dhe president i Saksonisë së Poshtme, si dhe një politikan shumë i njohur në Gjermani në fundin e viteve 1900. E diplomuar në Mjekësi, von Der Leyen e ka nisur karrierën politike vetëm

Bashkimi Evropian tha se ka mbledhur dëshmi për aktivitete “të vazhdueshme dhe të qëndrueshme” të dezinformimit nga Rusia, me synim që të ndikonte në rezultatet e zgjedhjeve të majit për Parlamentin Evropian. Raporti i Komisionit Evropian thotë se “burimet ruse” u përpoqën të kufizojnë pjesëmarrjen e votuesve dhe të ndikojnë

Një video, sipas Washingtonit tregon momentin kur pjesëtarë të gardës revolucionare ndërhyjnë për të hequr një minë të pashpërthyer të vendosur në anijen cisternë japoneze Kokuta, që transportonte naftë. Ngjarja ka ashpërsuar tensionet SHBA – Iran në kulmin e mosmarrëveshjeve për programin bërthamor iranian. Bashkë me një tjetër anije me

Një bashkëbisedim me Zbigniew Brzezinski, ekspert i politikës ndërkombëtare Kur ju ishit Këshilltar për Sigurinë Kombëtare i Presidentit Carter, Moska ishte kryeqyteti i Bashkimit Sovjetik. Tani është vetëm i Rusisë. A bëhet fjalë gjithmonë për kryeqytetin e një superfuqie? Në nivel strategjik, po të flasim nga pikëpamja ushtarake, Rusia është

Nga Donald Trump* Jemi mbledhur këtu në Altarin e Lirisë. Në këto brigje, në këtë datë, plot 75 vjet më parë, 10.000 burra derdhnin gjakun e tyre dhe mijëra prej tyre flijuan jetën e tyre, për vëllezërit, vendet e tyre, për mbijetesën e lirisë. Sot, kujtojmë ata që ranë, dhe

Nga Amitai Etzioni Mençuria konvencionale, ndalet në mënyrë korrekte tek rritja e skeptikëve evropianë, të cilët kundërshtuan integrimin gjithnjë e më të madh të 28 vendeve anëtare të Bashkimit Evropian në një komunitet. Këta skeptikë, përfshijnë partitë e krahut të djathtë dhe populistët. Euroskeptikët fajësohen për Brexit, ndërsa kanë shkaktuar

Nga Jeva Lange Kur u pyet në vitin 1923, pse dikush do të përpiqej të ngjitej në majën e malit Everest, alpinisti anglez Xhorxh Mallori, shqiptoi 3 fjalë të pavdekshme: ”Sepse është atje!”. Për dekada të tëra, sfida e paraqitur nga ekzistenca e Everestit si maja më e lartë e

Pjesëmarrja ishte më e larta në 20 vite, 51 % në total. Pjesëmarrja më e lartë ishte në Belgjikë, me 89% dhe më e ulëta në Slloveni, 28.29%. Partitë e gjelbëra morën një rezultat të mirë dhe thanë se një “dallgë e gjelbër” ishte duke vërshuar nëpër Evropë. Në Francë,

SHARE

Bota

Send this to a friend