Bota.al

Bota.al

Noam Chomsky Në fund të vitit 2013, BBC publikoi rezultatet e një sondazhi të “Win/Gallup international”. Pyetja që u ish bërë të intervistuarve ishte: “Cili shtet është rreziku kryesor për paqen në botë?” Një “superfitore” e SHBA, që mori trefishin e votave të vendit që u rendit i dyti, Pakistani.

Inteligjenca online, midis avatarësh dhe botësh virtuale, në dosjet qeveritare amerikane dhe në investigimet e New York Times. Me një surprizë: gabohesh nëse i nënvlerëson sistemet e vjetra. “Në kohë lufte e vërteta është aq e çmuar se që duhet shoqëruar gjithmonë nga një badigard gënjeshtrash”, Winston Churchill Gënjeshtra dhe

Bernard Guetta* Në ditët e fundit janë shfaqur tre vatra të reja tensioni në botën myslimane. Situata e parë kritike është ajo e Libisë, ku triumfon anarkia dhe Kryeministri është detyruar të strehohet në Europë, vetëm pak kohë pas shkarkimit të tij nga ana e Parlamentit. Ali Zeidani akuzohet se

Që nga cyborg-ët, tek privatësia dhe kolapsi i rrjeteve: cfarë rrezikon njerëzimi Njerëzit kanë prirjen të shqetësohen shumë për ato gjëra që kanë pak rëndësi, dhe nuk shqetësohen aq sa duhet për gjërat me të vërtetë të rëndësishme”, thotë George Dyson, historian i shkencës. Nëse ai ka të drejtë, shumë

ADAM MICHNIK * Admirimi dhe zemërimi po na shoqërojnë në këto orë të zymta dhe plot tension. E admirojmë vetëpërmbajtjen e mencur, vendosmërinë, dhe ndjenjën e përgjegjësisë që po shfaq shoqëria dhe qeveria ukrainase. Dhe jemi të mbushur me zemërim kur shikojmë agresionin imperial të politikës prej superfuqie, që po

Ivan Krastev* Gatishmëria e Rusisë për të shkelur sovranitetin territorial të Ukrainës është sfida më e rëndë që i është bërë rendit europian, në më shumë se gjysmë shekulli. Konflikti vë përballë një fuqi të madhe bërthamore kundër një shteti të barabartë në madhësi me Francën, një regjim autokratik kundër