Alban Gjikondi

Alban Gjikondi

Që të kuptosh rrënjët e ekonomisë së sotme globale, ia vlen që më parë të gjurmosh nëpër kthesat më të mëdha historike. Pak prej tyre janë më të rëndësishme se sa transformimi i sistemit evropian të shteteve, në një sistem global. Një vështrim pas në shekullin 18, atëherë kur Britania

Nga Elisabetta Intini Dy studime të ndryshme përballen- me konkluzione të kundërta e befasuese – temën e kolonizimit të parë të Amerikave nga ana e paraardhësve të amerikanëve vëndas. Parardhësit e amerikanëve vendas arritën atë që për ne është Bota e Re jo më parë sesa 23 mijë vite të shkuara,

Nga Helena Negru, www.borepanda.com Shqipëroi: Agan Kosumi Fotografi Michelle Marshall ka dokumentuar fytyrat e njerëzve më të mahnitshëm në tokë, duke sjellë portretet e disa prej tyre, karakteristik e të cilëve janë flokë të kuqe dhe çehre të zbehtë të shoqëruar me pika të kuqe, ku rreth 10% e popullsisë

Nga Jade Small Sanskritja është një nga gjuhët më të vjetra të gjetura në Tokë. Ky grup rregullash për të qënë një Njeri daton mijëra vite më parë, por që janë njësoj të vlefshme edhe sot e kësaj dite! Më poshtë teksti i përkthyer: 1. TI DO TE PAJISESH ME NJE

Me dhomat e tyre të fshehta, Piramidat e Gizës duhet ende të zbulojnë të gjitha sekretet e tyre. Si është e mundur kjo? “Më në fund kemi bërë një zbulim mrekullueshëm në Luginë; një varr madhështor me vula të paprekura, një lloj urimi për mbërritjen tuaj”- shkruante Hauard Karter në

Nga Jennifer Keishin Armstrong Në vitin 1893, autori Sër Artur Konan Dojli, e hodhi detektivin Sherlok Holms nga një shkëmb. Shkëmbi qe vendosur në mënyrë të trilluar në Zvicër, përgjatë ujëvarës Reichenbach. Por Konan Dojli e bëri punën e tij të pistë nga shtëpia e tij në Londër, ku ai