ANALIZA

Gjëja më e rëndësishme për nomenklaturën është pushteti. Jo prona, por pushteti. Borgjezia është klasa me prona dhe për këtë arsye, është klasa në pushtet. Nomenklatura është klasa sunduese dhe për këtë arsye, klasa me prona. Qëllimi është pushteti. Në një sistem kapitalist kleptokratik, prona thjesht të bie vetë në

Nga Bill Wirtz Në një vendim të papritur të mërkurën e shkuar, Parlamenti Europian vendosi të nxisë një procedurë, për të ndëshkuar një nga shtetet e saj anëtare:Hungarinë. Beteja për të ardhmen e Europës është e hapur. Kur kanë mbetur vetëm 9 muaj deri në zgjedhjet e Parlamentit Europian, disa

Andreas Andrianopoulos* Presidenti Trump vazhdon t’i intrigojë analistët politikë dhe ekspertët e politikës së jashtme. Ai realizon një politikë të jashtme nëpërmjet postimeve në Twitter të vendimeve dhe reklamimit të komenteve dhe opinioneve në mënyra të ngjashme. Ai minimizon të gjitha mjetet tradicionale e kryerjes së diplomacisë dhe përplaset kokë

Nga Wesley Morgan Ushtria ruse, përfundoi të dielën stërvitjen më të madhe ushtarake të epokës së pas Luftës së Ftohtë në Siberi, me një sërë stërvitjesh që përfshinë edhe trupat kineze. Por loja e luftës, përfaqëson një partneritet të përkohshëm dhe për efekte konjukturale, dhe jo një aleancë të ngritur

Nga Bernie Sanders  Aktualisht po ndodh një përplasje globale, me pasoja të mëdha. Në lojë është asgjë më pak, se sa ardhmja ekonomike, sociale dhe ekologjike e planetit. Në kohën e pasurisë masive dhe pabarazisë së të ardhurave, kur 1 për qind e më të pasurve të botës, zotëron më

Projekti ambicioz i pasluftës në Europë, konsiderohet nga disa si një histori suksesi, që siguroi paqe dhe ekonomi të qëndrueshme në mbarë kontinentin. Por ai kritikohet nga të tjerët, si një makth burokratik. Ndërsa britanikët përgatiten për Brexit në marsin e 2019-ës, 4 ekspertë vlerësojnë arritjet dhe dështimet e unionit.

Nga Geoffrey Wheatcroft Në fillim të muajit korrik, Tereza Mej e mblodhi kabinetin e saj në ‘Chequers’, rezidencën e kryeministrit britanik, 40 milje larg nga Dauning Strit, ku Uinston Çërçill shpëtoi dikur nga sulmi ajror gjerman mbi Londër, për të planifikuar luftën kundër nazistëve, dhe për të parë Vëllezërit Marks.

Nga Bradley J.Birzer Në pjesën më të madhe të Mesdheut të lashtë, Perëndimi ishte vendi i perëndive, i njohur si Ishujt e Bekuar, Mbretëria e Bekuar, ose Atlantida. Plutarku ka shkruar:”Këto quhen Ishujt e Bekuar; shiu atje bie rrallë dhe në mënyrë të moderuar, çka e bën tokën jo vetëm

Nga Harley Austin Përgjatë gjithë historisë, nacionalizmi, i përcaktuar si besnikëri dhe përkushtim ndaj kombit, ka qenë mjet i zgjuar i qeverisë për të prodhuar pëlqyeshmëri nga popullata. Pavarësisht luftërave, taksave, imperializmit, spiunimit ose censurës, tirania e qeverisë mund të mbështetet gjithmonë tek nacionalizmi i verbër, për të larguar vëmendjen

Nga Francis Grice Sipas dëshmive konvencionale të Luftës Civile Revolucionare Kineze (1926-1949), Mao Ce Duni është përshkruar si heroi që drejtonte një turmë të madhe ithtarësh fshatarë, të cilët u ngritën masivisht për të mposhtur armiqtë e tyre imperialistë, dhe për të ngjitur në pushtet komunistët. I zakonshëm gjatë mbretërimit

SHARE

Analiza

Send this to a friend