ANALIZA

Nga Loic Tregoures “European Council of Foreign Relation” Këshilli Europian, arriti një marrëveshje për çeljen e bisedimeve të anëtarësimit me Maqedoninë dhe Shqipërinë, që parashikohet të nisin në qershorin e vitit 2019, nëse reformat vazhdojnë të japin rezultate konkrete. Komisioni Europian, Parlamenti Europian dhe shtetet e tjera anëtare përfshirë Greqinë,

Nga Ayla Ganioglu “Al Monitor” Qeverisja vetëm, pa pasur nevojën e koalicioneve, ka qenë gjithnjë një synim kryesor elektoral i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) në Turqi, e cila pretendon se koalicionet paraqesin rreziqe për stabilitetin politik, dhe pengojnë marrjen e vendimeve të shpejta. AKP arriti që qeverisë e

Nga Bernard Guetta Zgjedhja e Donald Trump, Brexit, rritja e nacionalizmit, dhe e të djathtës ekstreme në pothuajse të gjitha vendet perëndimore, shumëfishimi i “demokraturave” (deformime të demokracisë) edhe brenda Bashkimit Europian. E gjithë kjo shënon një ndryshim epokal, po aq të rëndësishëm sa edhe shembja e Murit të Berlinit.

Nga Lutfi Dervishi* 48 orë para ende askush nuk mund të thotë me siguri se cili do të jetë vendimi i Këshillit Europian lidhur me mundësinë e hapjes së negociatave për Shqipërinë me Maqedoninë. Deri më sot janë ravijëzuar së paku 3 qëndrime:: A) Franca që vë në plan të

Pas 7 vitesh “reformë” ekonomike të financuara nga miliarda dollarë në ndihma amerikane dhe të tjera perëndimore, huashë të financuara dhe borxhesh të rishikuar, shumica e popullit rus e gjejnë veten më keq ekonomikisht. Shtytja privatizuese që ishte supozuar të mblidhte frutat e tregut të lirë ndihmoi që të krijohej

Fituesi i zgjedhjeve presidenciale në Turqi do të marrë detyrën me më shumë kompetenca se secili president turk që ka pasur deri më tash – përfshirë të drejtën për të sunduar me dekret dhe për të shpërndarë parlamentin. Me shpresën për të parandaluar rizgjedhjen e Recep Tayyip Erdoganit, parti të

Më 24 qershor në Turqi do të mbahen zgjedhje të përgjithshme mjaft të rëndësishme: në këtë datë do të mbahen në fakt zgjedhjet presidenciale (që ka shumë probabilitet të kenë një tur të dytë – të fiksuar për datën 8 korrik – në rast se asnjë kandidat nuk arrin mazhorancën

Sllovenia është e vogël dhe e panjohur, e kështu shkaktoi habi që media të njohura europiane, një ditë pas zgjedhjeve parlamentare, shpallën si „fitues të qartë”, populistin e djathtë, Janez Jansha. Në një kohë që kjo parti e konsoliduar në peizazhin e paqëndrueshmë politik të vendit nuk arriti as rezultatin

Marrëveshja e arritur mes Maqedonisë dhe Greqinë, për ndryshimin e emrit në “Republika e Maqedonisë së Veriut”, paraqet një bazament shumë të shëndoshë për t’i dhënë fund kontestit dy dekadësh, mes dy vendeve fqinje, thonë njohësit e marrëdhënieve ndërkombëtare duke shtuar se kjo marrëveshje përpos që hap perspektiva për të ardhmen

Presidenti Erdogan është në pushtet që prej marsit 2003. Shumë të rinj janë rritur nën regjencën e pushtetit të tij autoritar dhe nuk njohin gjë tjetër përveç Turqisë nën drejtimin e Erdoganit Sa herë që një anije hedh spirancën në skelën e Üsküdar-it dhe njerëzit zbresin nga anija, Emin Sarıoğlu

SHARE

Analiza

Send this to a friend