ANALIZA

Komentoni

Semën Gluzman “Lb”, Ukrainë Njëzetë vite vjedhje dhe grabitje, nën tingullin e fjalëve plot patos për historinë ukrainase, për patriotizmin dhe të drejtën. Deputetë, presidentë, ministra: kanë grabitur gjithcka që ishte për t’u grabitur. Pasoja është që sot Ukraina ka një sistem gjyqësor në shërbim të një elite të ngushtë,

JOSE MARÍA AZNAR* Rënia e rëndësisë së rajonit të Atlantikut është parashikuar shpesh, teksa vëmendja globale zhvendosej drejt vendeve në brigjet e Paqësorit. Tendenca u shfaq që në vitet 1980, me rritjen ekonomike të Japonisë. Romanet dhe filmat që flisnin për “Tokën ku lind dielli” fituan shumë popullaritet. Sot, rritja

András Simonyi Drejtor, Qendra për Marrëdhënie Transatlantike, John Hopkins University Në murin e zyrës sime qëndron varur një kopje origjinale e 5 nëntorit 1956, e “The Baltimore Sun”. Kryetitulli është për pushtimin e Hungarisë nga BS një ditë më parë. Eshtë një kujtesë e zymtë e frymës së ftohtë të

Alexander J. Motyl Profesor i shkencave politike në Rutgers University Fjalimi në një takim gala i Vladimir Putinit përpara deputetëve dhe zyrtarëve rusë të martën, nuk befasoi askënd, as kur shpalli aneksimin e Krimesë nga Rusia. Pjesa më interesante ishte pikëpamja e tij e shtrembëruar për historoinë e Rusisë, si

Në shtëpinë e Bushëve, pushteti transmetohet nga babai, tek i biri. Në një Amerikë politike që tashmë i ngjan një perandorie feudesh, ndërkohë që Jebi, ish guvernatori i Floridës lëviz brenda partisë republikane për t’u bërë sfidanti i Hillarysë, trashëgimtare e fronit Clinton, prapa tij po nis të shfaqet që

Në fund, kërkimet. Janë gjithmonë të përqëndruara në juglindje të Australisë. Nuk ka shumë kohë për të zbuluar një mister, ku mund të ketë ndodhur gjithcka. Rrëmbimi, përplasja në ajër, avaria. Ekspertët kujtojnë që bateritë që ushqejnë sinjalet e “kutisë së zezë” kanë një jetëgjatësi 30 ditore. Kanë kaluar 13

IRVINE WELSH* Kam lindur në Skoci, ndihem skocez, por jetoj në Nju Jork, kështu që nuk do të mund të votoj në referendumin për pavarësinë në shtator, që është i rezervuar për banorët e Skocisë. Por, nëse do të mund të votoja, do ta bëja në favor të ndarjes nga

Sa më shumë që zgjaten diskutimet, aq më absolut bëhet probabiliteti i krahasimit, me nazistët apo me Hitlerin. I shpallur në vitin 1990 nga avokati amerikan Majk Guduin, ky ligj (Probabiliteti i Krahasimit) që mban emrin e tij thotë që në cdo përplasje opinionesh, mbi të gjitha në internet, herët

Precedenti i Krimesë do të na bëjë të shikojmë ndryshe problemet e ngjashëm brenda ish Bashkimit Sovjetik. Problemi u nxit prej autoriteteve sovjetikë të cilët hartuan lirshëm kufijtë administrativë mes rajoneve të ndryshëm. Ka shumë nga ata që kanë “vuajtur” prej veprimeve të tillë, duke përfshirë, kryesisht, Transnistrinë, Karabakun, Oshetinë

Shërbimet e fshehtë nuk vënë në shënjestër vetëm politikanët, por edhe kompanitë. Në Francë ekziston prej vitesh një institut që formon ekspertë të spiunazhit industrial. Kjo zgjedhje pasqyron një ekonomi globale që, në vitin 1998 presidenti François Mitterrand e përshkruante si një “fushëbetejë” në të cilën “sipërmarrjet dhe kompanitë luftojnë

SHARE

Analiza

Send this to a friend