ANALIZA

Elif Shafak* Asgjë nuk e pasqyron më mirë shtrëngatën, se sa përhapja e teorive të komplotit gjatë ditëve të fundit.  Kryeministri Rexhep Taip Erdogan ka akuzuar në mënyrë të përsëritur të huajt, se ishin ata prapa protestave në Parkun Gezi verën e vitit që kaloi, protesta që patën si pasojë

Najell Ferguson Që kur kreu i Federal Reserve, Ben Bernanke, përmendi fjalën “tkurrje” në qershor të vitit 2013, aksionet dhe monedhat në tregjet në zhvillim kanë marrë një goditje. Nuk është e qartë përse zërat për zvogëlime modeste në programin e FED për blerjen e aseteve, duhet të kishin kaq

Ideja e një ndarjeje të Ukrainës jo vetëm sikletos, por edhe tremb si në lindje, ashtu edhe në perëndim. Do të ishte një krater i hapur në qendër të Europës. Do të ishte një makth për të dy palët “ndërluftuese” në këtë lloj lufte të ftohtë, e cila rinisi që

Në natën e sheshit Majdan shkëlqen gërsheti i artë i Julia Timoshenkos. Por nuk është festë. E liruar nga burgu në fundin e një dite që ka përmbysur të gjithë historinë e Ukrainës, Julia qan. Dhe të paktën njëqind mijë vetë, të mbërritur në sheshin simbol të Kievit, preken bashkë

Alarmi më i fundit vjen nga Anglia. Që nga The Guardian, tek The New Statesman, mediat denoncojnë tendencën e Kryeministrit David Cameron për t’u rrethuar nga bashkëpunëtorë “etonianë”. Domethënë, që kanë dalë po nga ai Eton College ku u formua edhe ai. Përzgjedhja e drejtuesve të lartë të shtetit dhe

“BE ka bërë shumë, dhe sa kohë që ka qoftë edhe 5 përqind shanse për marrëveshjen, duhet provuar. Eshtë një sukses për popullin në Majdan. Por një shpërbërje e Ukrainës, ndonëse e pamundur, nuk është e mundur”. E thotë Adam Michnik, babai historic opozitës polake dhe ish perandorisë sovjetike. A

Njeriu që ka qenë deri tani kryetar i Bashkisë së Firences nuk ka nevojë të dalë nga pallati ku ka punuar katër vitet e fundit, për t’u gjndur përballë fytyrës së autorit të disa frazave që, përcaktojnë në mënyrë të përsosur karakterin e tij të paduruar. “Më mirë të jesh

Një ushtri me 30 mijë vetë. Një biznes prej një miliardë euro në vit. Kështu lobistët kushtëzojnë europarlamentarët. Duke menduar për zgjedhjet Shtete që duhet të rregullojnë imazhin, ose që ndjekin interesa privatë në vend të atyre publikë. Kompani shumëkombëshe që luftojnë për të ndryshuar një direktivë ose për të

Grupi Bilderberg. Komisioni Tripalësh. Komiteti 133. Prapa organizmave më të njohur ndërkombëtarë që zyrtarisht përcaktojnë fatet e botës, ka të tjerë më pak të njohur, por që përfaqësojnë zemrën e vërtetë të vendim-marrjes globale. Sepse, prapa kuintave, lëvizin fijet e ekonomisë dhe të politikës Qeveri, parlamente, banka qendrore, institucione transnacionalë të cdo

Origjinën e krizës, për ata që e kanë harruar, na e kujton Barak Obama: “Një shumicë ukrainasish duan që të integrohen në Europë”. BE, zi zgjedhje qytetërimi, premtim mirëqenieje dhe demokracie. E megjithatë në fund, është një fyerje, ajo që përmendet pafundësisht përballë tragjedisë ukrainase. Ajo përmbledh (me domethënie të

SHARE

Analiza

Send this to a friend